Dan općine

‘Tkanica’ istkana od devet KUD-ova iz BiH i Hrvatske

tkanica
Nada Koturić
26.07.2011.
u 12:37

Na Dan općine Domaljevac - Šamac završava se višednevna manifestacija misnim slavljem

Višednevna manifestacija povodom Dana općine Domaljevac-Šamac danas se završava misnim slavljem u crkvi sv. Ane u Domaljevcu. Slavlje je dvostruko jer sv. Ana je zaštitnica Domaljevca, a blagdan je uzet ujedno i kao Dan općine.

Folklorna baština

U samoj završnici proslave održana je i trinaesta po redu folklorna manifestacija “Domaljevačka tkanica“. Ponovno je okupila zaljubljenike folklora, tradicije i izvornih običaja. Unatoč kiši koja je doslovce sve folkloraše tijekom defilea „smočila do kože“, nije ih omela u nakani da prikažu profesionalno i na najljepši način običaje svojega kraja. Od kiše nisu bježali ni mještani pa su pljeskom nagradili nastupe svih devet skupina kojima je bio domaćin KUD Mladost Domaljevac. Manifestaciju je otvorio načelnik općine Domaljevac Željko Josić, a u ime pokrovitelja manifestacije Mario Jurkić, predsjednik Skupštine PŽ-a. -U današnjem vremenu sveopće globalizacije neobično su važni projekti kulture kojima se njeguje folklorna baština svojega kraja. Važno je i to što sam ovdje u Domaljevcu vidio da su u tom projektu zajedno najmlađi, ali i stariji koji mogu prenijeti kulturno naslijeđe koje su baštinili njihovi djedovi i pradjedovi. Neka poruka i ove manifestacije bude u tom smjeru davanja značenja tradiciji i običajima kao važnim sastavnicama svakoga naroda i područja gdje žive, naglasio je predsjednik Jurkić.

Brojni KUD-ovi

U „Domaljevačkoj tkanici“ svoju su pjesmu utkali domaćini i Folklorna skupina Zavičajnog kluba Žeravac iz Slavonskoga Broda, KUD Hrvata BiH - Rugvica, KUD Valpovo 1905. iz Valpova, KUD Husino iz Husina, KUD Azra Rašljani, BZK Preporod Doboj istok, KUD Tomislav Batrina i HKUD ‘Kralj Tomislav’ Tolisa.

Ključne riječi

Komentara 2

KO
kolovoz
19:19 26.07.2011.

zivjeli i samo nastavite

IM
imestoposto
07:40 27.07.2011.

13 godina je trebalo da Tkanica postane multietnička. 12 godina su na ovoj manifestaciji sudjelovali samo hrvatski KUD-ovi iz BiH i HR. Vidi se da načelnik Josić ima malo drugačije poglede na svijet.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?