blic donosi

Tjednik Nin: U Srbiji su postojali logori za Hrvate

rat
Arhiva VL
14.04.2011.
u 09:55

U prvom razdoblju, tvrdi Nin, karakteristično je da ih je organizirala JNA u suradnji s policijom i paramilitarnim grupama, a u drugom razdoblju za logore je bio odgovoran MUP Srbije

BEOGRAD - Ubijanje zarobljenika, silovanja, prebijanje, izgladnjivanje, teroriziranje, prisiljavanje na priznanja - sve se to događalo u logorima u Beogradu, Nišu, Srijemskoj Mitrovici, Zrenjaninu…, piše beogradski tjednik Nin u sutrašnjem broju, a ulomke iz većeg teksta koji dokazuje tezu o postojanju logora u Srbiji u kojima su bili zatočeni Hrvati, danas prenosi beogradski Blic.

U prvom razdoblju, tvrdi Nin, karakteristično je da ih je organizirala JNA u suradnji s policijom i paramilitarnim grupama i da su zatočenici u velikom broju bili Hrvati, pretežito s vukovarskog područja. U drugom razdoblju za logore, prema svjedočenjima zatočenih, odnosno za prihvatne centre (prema stavu predstavnika institucija) bio je odgovoran MUP Srbije, točnije Služba državne sigurnosti koja je djelovala u suradnji s vojskom i drugim institucijama. U njima su bili zatočeni pretežito Bošnjaci pristigli iz područja Žepe. Još jedna razlika između prvog i drugog razdoblja jest u tome što je JNA organizirala transport ljudi u Srbiju iz Hrvatske, dok je MUP u logore zatočio ljude koji su sami iz Bosne i Hercegovine prešli na teritorij Srbije.

U Tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu novinaru Nina rečeno je kako im nije poznato postojanje logora iz 1995. i 1996. Nin je, međutim, uspio dobiti svjedočenja zatočenika iz Bosne iako oni masovno odbijaju govoriti za srpske medije. Kada je riječ o logorima za Hrvate, Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu potvrdilo je beogradskom tjedniku da se istražuju činjenice u vezi s „centrima za razmjenu“ na lokacijama o kojima logoraši godinama govore: Srijemska Mitrovica, Stajićevo, Begejci, Niš i Vojno-istražni zatvor u Beogradu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije