Zbog neustavnosti

Tisuće invalida HVO-a i obitelji poginulih bit će vraćeni u prava

Široki Brijeg
15.02.2013.
u 09:15

Spornom odlukom uglavnom su bili obuhvaćeni bivši pripadnici HVO-a

Presudom Ustavnog suda Federacije BiH kojom je utvrđeno da imovinski cenzus za nositelje ratnih priznanja i odličja nije sukladan entitetskom Ustavu, potpuno su oborene zakonske odredbe usvojene prije dvije i pol godine.

Vraćanje u prava

To, praktično, znači da svi nositelji ratnih odličja koji su izgubili prava nakon uvođenja cenzusa presudom moraju biti vraćeni u pravo. Sporne zakonske izmjene se primjenjuju od 1. svibnja 2010. godine, a precizan broj onih koji su zbog uvođenja cenzusa ostali bez prava na naknadu u Federaciji BiH tek se treba utvrditi. Cenzusom su bili obuhvaćeni svi dobitnici ratnih odličja čija primanja prelaze dvije i pol prosječne plaće u Federaciji. Uglavnom je riječ o bivšim pripadnicima HVO-a koji su zbog ranjavanja stekli status i materijalna prava kao ratni vojni invalidi u Republici Hrvatskoj. Broj korisnika naknada po osnovi ratnih odličja se u Federaciji smanjio s oko 5400 na približno 4500, ali to nije posljedica samo primjene cenzusa. Ipak, veliki broj od oko 900 korisnika izvedenih iz prava otpada na ovu kategoriju i sada će svi oni ponovno postati korisnici naknada, a morat će im retroaktivno biti isplaćene i sve mjesečne naknade iz zadnje dvije i pol godine. Kako je riječ o iznosima od 70 do 300 maraka mjesečno po korisniku, sasvim je izvjesno da će to Federaciju koštati više milijuna maraka.

Posljedice presude

No, mnogo značajnija posljedica presude Ustavnog suda je što će biti spriječeno planirano uvođenje imovinskog cenzusa i za ostvarivanje prava ratnih vojnih invalida iznad 60 posto invaliditeta i obitelji poginulih branitelja. Primjena cenzusa za ove korisnike najviše bi naštetila hrvatskim stradalnicima, koji su u najvećem broju ostvarili određena imovinska prava i u Hrvatskoj. Većina njih bi sasvim sigurno nakon uvođenja cenzusa ostala bez prava na naknadu u Federaciji BiH. - Zakonski uvjeti za primjenu cenzusa za ostvarivanje prava ratnih vojnih invalida iznad 60 posto invaliditeta i obitelji poginulih branitelja stvoreni su još 2010. godine, ali to nikada nije provedeno u praksi. Da jeste, hrvatski korisnici bi bili skoro u cijelosti izvedeni iz prava. Nakon zadnje presude Ustavnog suda FBiH takva opasnost više ne postoji, jer bi neozbiljno bilo početi primjenjivati cenzus kada je sudski dokazano da je on neustavan - kaže naš sugovornik dobro upućen u ovu problematiku. Sada je glavno pitanje kako će Federacija BiH ispraviti grešku nastalu primjenom imovinskog cenzusa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?