nezavisne novine:

Tihomir Blaškić osumnjičen za zločine nad Srbima u BiH?

tihomir blaškić
Patrik Macek/PIXSELL
20.06.2013.
u 11:48

Protiv bivšeg načelnika Glavnog stožera HVO-a podnesen je izvještaj Tužilaštvu BiH

Policija je podnijela izvještaj Tužilaštvu BiH protiv Tihomira Blaškića, bivšeg načelnika Glavnog stožera HVO-a, i još petorice njegovih suradnika zbog sumnji u zločine nad srpskim civilima i vojnicima na Kupresu tijekom 1993. i 1994. godine, javljaju banjalučke Nezavisne novine. Izvještajem su obuhvaćeni i Milivoj Petković, također bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a, Josip Černi, bivši zapovjednik HVO-a u Tomislavgradu, te Miljenko Pilipović, zapovjednik vojne jedinice "Zrinjski".

Blaškić i ostali terete se da su odgovorni za mučenja i smrt većeg broja civila i vojnika.

– Nakon provedene istrage, utvrđeno je da postoje osnove sumnje da su prijavljeni izvršili navedena kaznena djela za koja se terete – izjavila je Marija Markanović, glasnogovornica Centra javne sigurnosti (CJB) Banjaluka, koje djeluje u sklopu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.

Podsjetimo, Blaškića je Haaški sud 2004. godine oslobodio krivnje za ratni zločin nad Bošnjacima u Ahmićima, te mu kaznu preinačio na devet godina zatvora zbog nehumanih postupaka prema zatvorenicima Bošnjacima. Prvostupanjskom presudom 2000. godine bio je osuđen na 45 godina zatvora.

>> Svi Hrvati iz BiH optuženi zbog Bošnjaka, ni jedan zbog Srba

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?