Neizvjestan susret

Tihić traži da i SBiH dobije pozivnicu za sastanak bh. lidera

Lideri
15.10.2012.
u 09:24


SDA želi sastanku lidera dodati još jednog člana, čekaju se reakcije ostalih sudionika sastanka, odnosno, političkih lidera

Predsjednik HDZ-a 1990., Božo Ljubić, još nije odlučio hoće li sazivati sastanak stranačkih lidera prije sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, 23. listopada, na kojoj se očekuje izjašnjavanje o zahtjevima za smjenu dopredsjedatelja Zastupničkog doma Denisa Bećirovića i ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije.

Različiti pristupi

Kako doznajemo, problem je što među stranačkim liderima postoje dva različita pristupa. Dok jedni smatraju da je sastanak potrebno održati prije izjašnjavanja o spomenutim smjenama, drugi su mišljenja da će i sam ishod glasovanja o smjenama odrediti sudbinu vlasti na državnoj razini. Pojedini lideri su tako otvoreno sugerirali Ljubiću da ne saziva sastanak „sedmorke“ prije najavljenih zasjedanja Zastupničkog i Doma naroda i ishoda glasovanja o smjenama Denisa Bećirovića, Zlatka Lagumdžije i trojice članova Vijeća ministara iz SDA. Čelnik SDS-a Mladen Bosić smatra da nije svrsishodno sazivati sastanak političkih lidera ako nije napravljen nikakav pomak u razgovorima o rekonstrukciji parlamentarne većine. Bosić smatra da bi u tom slučaju bilo bolje sačekati ishod glasovanja o smjenama te tako vidjeti postoji li i kakva nova parlamentarna većina. On ne isključuje ni scenarij po kojem bi bile izglasane sve smjene koje su trenutačno na stolu, odnosno da Parlament smjeni Bećirovića i Lagumdžiju iz SDP-a, ali i Muhameda Ibrahimovića, Sadika Ahmetovića i Fuada Kasumovića iz SDA. Iako se slaže da bi to u prvi mah značilo produbljivanje političke krize, Bosić smatra da bi takav rasplet otvorio i prostor za razgovore, ne o rekonstrukciji postojeće, već formiranju nove vlasti na državnoj razini. Ako budu smijenjeni svi bošnjački ministri to bi značilo i prestanak postojanja sadašnjeg Vijeća ministara i obvezu otvaranja pregovora o formiranju novog.

Drugačiji prijedlozi

S druge strane, pojedini lideri izlaze s drugačijm prijedlozima. Neslužbeno doznajemo da je čelnik SDA, Sulejman Tihić, predložio da se umjesto sastanka „šestorke“ ili „sedmorke“ sazove sastanak „osmorke“. Njegov je prijedlog da uz lidere šest stranaka dosadašnje vladajuće koalicije na državnoj razini i SBB-a na sastanak bude pozvan i predsjednik Stranke za BiH, kao potencijalnog novog sudionika vlasti. To bi moglo značiti da bilateralni razgovori dvije stranke, SDA i Stranke za Bosnu i Hercegovinu, dobro napreduju i da je stranka koju nakon povlačenja Harisa Silajdžića vodi Amer Jerlagić, spremna ući u vlast barem na državnoj razini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?