IZBORI

Tihić se ne želi na izborima suprostaviti Silajdžiću

Čović
Zoran Grizelj
25.06.2010.
u 10:24

Glavni odbor SDA nije donio konačnu odluku prepuštajući to Predsjedništvu stranke koje zasjeda sutra u Šamcu. Izetbegović popravlja odnose u stranci

Haris Silajdžić doznao je ime vjerojatnog protukandidata na izborima za bošnjačkog člana Predsjedništva BIH. Iako glavni odbor SDA nije donio konačnu odluku jer je predsjednik SDA Sulejman Tihić odbio ponudu, po svemu sudeći kandidat SDA bit će Bakir Izetbegović, sin utemeljitelja stranke Alije Izetbegovića. Konačna odluka očekuje se već sutra na sjednici Predsjedništva SDA u Šamcu. Kandidiranje Izetbegovića ne bi bilo iznenađenje jer to upućuje na pomirbu unutar redova SDA. Time bi se umanjile salve kritika koje trpi SDA od Islamske zajednice BiH i bošnjačkih konzervativaca zbog sekularizacije i liberalizacije koju je proveo Tihić.

Ostali čekaju

Većina ostalih bošnjačkih stranaka još nisu izišle s imenima svojih kandidata za člana Predsjedništva BiH, ali već sada velike stranke vrše pritisak na manje kako bi odustale od svojih kandidata i podržali njihove. Ovakva praksa postojala je i prethodnih godina, ali je ovaj put, čini se, posebno izražena. Upravo bi glasovi koje dobiju kandidati ovih stranaka mogli presudno utjecati na konačni rezultat utrke za bošnjačkog člana kolektivnog šefa države. Najbolje to pokazuju rezultati prošlih izbora, kada je u utrku za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH ušlo ukupno šest kandidata. Glavna utrka se vodila između Harisa Silajdžića i Sulejmana Tihića, ali je 54.000 glasova, odnosno oko 10 posto od ukupnog broja onih koji su glasovali za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH svoje povjerenje ukazalo nekom od četvorice preostalih kandidata - Mirnesa Ajanovića, Muhameda Čengića, Adila Žigića i Bešću Alibegovića.

-Meni je na prošlim izborima nuđeno milijun maraka da se odreknem kandidature u korist Harisa Silajdžića, što sam ja odbio i zato ni on niti bilo tko drugi ovaj put i ne pokušava na nas vršiti pritisak.

Pritisak na male stranke

Međutim, pritisaka i pokušaja trgovine s drugim strankama sigurno ima i budite uvjereni da će biti odustajanja od kandidatura u korist “velikih” kandidata, ističe Mirnes Ajanović, koji je na prošlim izborima dobio osam posto glasova.

Ključne riječi

Komentara 2

FY
Fuck you Mother Fucker
15:42 25.06.2010.

Time bi se umanjile salve kritika koje trpi SDA od Islamske zajednice BiH i bošnjačkih konzervativaca zbog sekularizacije i liberalizacije koju je proveo Tihić? Hahaha, Kresicu, ti se salis, je li tako? Ovog klasicnog izdajicu treba hapsiti ne samo zbogog izdaje nego i zbog korupcije, recimo prodaju Energopetrola Ini i ako mu je parlament FBIH izricito naredio prije toga da ne smije, pa prodaja terminala u Zagrebu vrijednog 50 miliona EUR, za sitnis, pa primanje poklona u vidu automobila u kojem se vozi itd itd. Doduse vama Hrvatima takav bosnjacki izdajica odgovara, jer se nadate prijeratnom vecinski bosnjackom opcinom Mostar, medjutim u svakom slucaju Tihic gubi, a s njim i SDA. Nema njemu politickog spasa. Dolazi vrijeme za naplatu i nikakva njega kandidovanja Izetbegovica ne moze spasiti. TIHIC SE BOJI IZACI NA IZBORNI MEGDAN SILAJDZICU, JER ZNA DA BI DO NOGU BIO POTUCEN, JOS VISE NEGO PROSLI PUT GDJE JE ZA 360 000 GLASOVA IZGUBIO OD SILAJDZICA.

FY
Fuck you Mother Fucker
15:46 25.06.2010.

Inace obavijestenje da je Silajdzic danas osigurao u Kuvajtu i S.A. 100 miliona BHKM kredita za finansiranje izgradnje zenicke obilaznice koridora 5C. Tako da sve u svemu, koridor 5C postaje projekt Harisa Silajdzica. Vecinu veoma povoljnih kredita je upravo on obezbijedio.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?