NIJE NA ŠTETU BiH

Tihić podržava zahtjeve Hrvata za drukčiju teritorijalnu organizaciju

ljubic
VL FOTO
20.11.2010.
u 11:22

Podržava zahtjeve hrvatskih stranaka da se osigura puna ravnopravnost hrvatskoga naroda u BiH, pa i kroz drukčiju teritorijalnu organizaciju

Neophodno je što prije provesti izborne rezultate i formirati vlast na svim razinama, poručili su nakon jučerašnjeg sastanka u Sarajevu predsjednici SDA i HDZ-a 1990, Sulejman Tihić i Božo Ljubić.

Spremni na suradnju


Nakon međustranačkih razgovora vođenih u središnjici SDA, njih dvojica su izjavili kako su spremni surađivati s ostalim partnerima na provedbi izbornih rezultata.

Ustavna reforma, intenziviranje aktivnosti na približavanju EU-u i NATO-u, zajednički su prioriteti ovih dviju stranaka. -Potrebno je što prije konstituirati vlast da bismo mogli krenuti s ustavnom reformom.

U tom procesu svakako treba BiH učiniti funkcionalnijom i pravednijom, a bilo bi dobro i kada bi se provela pravednija i racionalnija teritorijalna organizacija ove zemlje, ali to ne ovisi samo o nama, jer oko toga je potrebno postići širi konsenzus u Bosni i Hercegovini, kazao je Ljubić.

Obojica lidera se slažu kako je najveća odgovornost za formiranje vlasti na strankama koje su dobile najveći broj glasova, a to su SDP i SNSD. Ipak, SDA i HDZ 1990 spremni su preuzeti svoj dio odgovornosti i u tom kontekstu najavljeni su novi bilateralni razgovori s drugim strankama koje bi mogle participirati u vlasti.

Oprečna mišljenja


Ono oko čega SDA i HDZ 1990 imaju oprečna mišljenja jest pitanje mandatara za sastav novog Vijeća ministara BiH. Tihić je ponovio raniji stav po kojem bi ta pozicija trebala pripasti stranci koja je osvojila najveći broj glasova na izborima. S druge strane, Ljubić kaže kako bi novi premijer trebao biti iz hrvatske političke opcije.

Razlike su vidljive kada je u pitanju suština teritorijalne reorganizacije zemlje. Naime, predsjednik HDZ-a 1990 se zalaže za novu teritorijalnu organizaciju cijele Bosne i Hercegovine u kojoj će biti jedna ili više teritorijalnih-federalnih jedinica s hrvatskom većinom. Tihić kaže da je SDA protiv trećeg entiteta i federalizacije Bosne i Hercegovine, ali da podržava zahtjeve hrvatskih stranaka da se osigura puna ravnopravnost hrvatskoga naroda u BiH, pa i kroz drukčiju teritorijalnu organizaciju, ali cijele države Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?