KRIZA U FBIH

Težišta se prebacuju 
na državnu razinu

Prosvjed
16.06.2013.
u 10:50

Incidentna situacija u Sarajevu, poruke iz Bruxellesa pa i nedavna rezolucija Europskog parlamenta jasno govore da se politička težišta prebacuju na državnu razinu

Blokada državnih institucija prošlog tjedna dodatno je zakomplicirala i zatrovala političke odnose u Bosni i Hercegovini, a iako se posljedice prvenstveno očekuju na državnoj razini, sasvim je izvjesno da ni rješavanje problema u Federaciji neće biti olakšano.

Iako je u neviđenoj institucionalnoj krizi već duže od godinu dana, Federacija mnogim strankama pa ni međunarodnoj zajednici više nije priroritetno pitanje. Incidentna situacija u Sarajevu, poruke iz Bruxellesa pa i nedavna rezolucija Europskog parlamenta, jasno govore da se politička težišta prebacuju na državnu razinu. Ako je i bilo nekih nedoumica, sada je više nego razvidno da se SDP „izgubio“ u pokušaju da ispravi svoju postizbornu grešku i prekomponira vlast na federalnoj razini.

Međunarodna zajednica je frapirana nepripremljenošću i političkim neznanjem kojim je SDP krenuo u proces rekonstrukcije vlasti u Federaciji. Najbolje to oslikava izjava američkog veleposlanika Patricka Moona da je “došlo do katastrofe, jer je SDP ušao u to, a da nije imao nekog plana“. Slične ocjene su navodno međunarodni diplomati izravno prenijeli i samom predsjedniku SDP-a Zlatku Lagumdžiji.

Razočarani su i novi SDP-ovi „partneri“ na političkoj sceni. Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić još je jednom ponovio da ova stranka više nije zainteresirana za rekonstrukciju federalne vlasti. Stanje u koje su stranke “platforme” dovele Federaciju je tako loše da je SBB-u, ali i svakoj drugoj stranci bolje ne ulaziti u takvu vlast.

Ipak, pozicija dva HDZ-a je nešto drugačija, jer bi odustajanje od rekonstrukcije vlasti za ove dvije stranke značilo i odustajanje od stava koji su zastupali još od formiranja sadašnje vlasti, a to je da je ona uspostavljena na oktroiran i neustavan način te da je njezina smjena jedini način da se Federacija vrati u legalne okvire. Stoga je za očekivati da ove dvije stranke i ubuduće inzistiraju na rekonstrukciji vlasti, iako im ulazak u nju ovakvu, godinu dana pred izbore, može donijeti više štete nego koristi.

S druge strane, i SDP-u, i drugim strankama koje trenutačno drže poluge izvršne vlasti, odgovara zadržavanje pozicija, posebno u javnim poduzećima. Riječ je o milijardama maraka kojima se raspolaže iz stranačkih središnjica preko svojih kadrova u upravljačkim i nadzornim strukturama javnih poduzeća. Zato ne treba očekivati da se SDA, Boljitak, HSP, ali ni i SDP idućih mjeseci pokušaju “riješiti” tih poluga financijske moći.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?