Vrućine

Temperature se ovaj tjedan penju iznad 35 Celzijevih stupnjeva

Sunčanje
18.06.2012.
u 09:08

Meteorolozi upozoravaju kako će ovaj tjedan žive na termometrima skakati visoko iznad trideset Celzijevih stupnjeva

Iako će kalendarski nastupiti tek krajem tjedna, prema temperaturama koje se u Hercegovini mjere već nekoliko zadnjih dana ljeto se vratilo. Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda u sljedećem tjednu, temperature će barem u Hercegovini dosezati svoje rekorde. Živa na termometrima već danas će u podnevnim satima u hladu dosezati do 36 Celzijevih stupnjeva.

Visoke temperature

Vruće će biti već u jutarnjim satima kada temperature neće padati ispod 20 Celzijevih stupnjeva. Kada je u pitanju Bosna tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana bilježit će se pljuskovi, ali će temperature biti oko 30 Celzijevih stupnjeva. Sredinom tjedna u cijeloj zemlji temperature će se prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda rasti još više. Tako se krajem tjedna mogu očekivati enormno visoke temperature. Jedna od posljedica visokih temperatura koje meteorolozi najavljuju za ovaj vikend bit će i sve masovniji odlasci na plaže u potrazi za osvježenjem. Da to i ostane jedina posljedica visokih temperatura i ljetnih vrućina, potrebno je zaštititi se od sunca, a kako liječnici upozoravaju svakog ljeta, posebnu pozornost zaslužuju djeca, kronični bolesnici i starije osobe.

Izbjegavanje sunca

Općeniti savjeti vrijede za sve dobne skupine, a to je izbjegavanje sunca kad je UV zračenje najviše i uzimanje barem dvije litre tekućine. Starije osobe i osobe koje imaju problema s krvnim pritiskom za koje visoke temperature predstavljaju posebnu opasnost trebaju paziti da ne izlaze iz kuća u razdoblju od 11 do 18 sati. Kada je u pitanju hrana, liječnici savjetu laganu hranu, odnosno konzumiranje što veće količine voća i povrća koje nadoknađuju tekućinu i pružaju osvježenje, dok se tijekom ljeta svakako treba izbjegavati masna i začinjena hrana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?