Vrijeme

Temperature ponovno pale, voćari zabrinuti za svoje nasade voćaka

zima
VL FOTO
10.04.2012.
u 10:38

Nakon izrazito toplih dana, ssnijeg je proteklih dana zabijelio krovove u većem dijelu Bosne

Vrijeme se ponovno poigralo s građanima Bosne i Hercegovine. Temperature koje su još prije samo desetak dana nalikovale više ljetnim nego proljetnim, u samo nekoliko sati su se spustile na zimske.

Zabijelili se krovovi

U sjevernim dijelovima BiH zabijelili su se krovovi kuća, a temperature su pale ispod ništice. U Hercegovini, pak, uskrsni blagdani su protekli u znaku kiše i bure, te također znatno nižih temperatura nego što je to uobičajno za ovo doba godine. Na području srednjeg Podrinja snijeg je padao tijekom nedjelje i ponedjeljka i zaustavio je sve poljoprivredne radove na području Srebrenice i Bratunca. Zemljoradnici ističu da će padaline za nekoliko dana odgoditi sjetvu, ali će natopiti njive i vlaga će dobro doći zasijanim usjevima, a i usjevima koji će se tek sijati, za njihovo brže klijanje i razvoj. Jedino voćari strahuju od mrazeva i plaše se snijega jer je vlažan i težak snijeg pao na probeharale krošnje drveća pa voćari ulaze u voćnjake i stresaju ga sa stabala da bi spriječili lomljenje grana. Visina snijega u Bratuncu i Srebrenici je od dva do pet centimetara, a u planinskim dijelovima ovih općina je veći. Tijekom jučerašnjeg dana prijepodne je na jugu i sjeverozapadu zemlje bilo umjereno oblačno, dok je u ostalim područjima bilo pretežno oblačno vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka bila je uglavnom između 4 i 10, na jugu od 9 do 14 stupnjeva, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Sutra kiša

Narednih dana, prema prognozama federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, zadržat će se slične vremenske prilike. Tako za danas meteorolozi u Bosni najavljuju jutarnje temperature do minus dva stupnja, dok će u Hercegovini jutarnje temperature biti do četiri Celzijeva stupnja. Dnevne temperature će biti znatno više, te će tako tijekom dana u Bosni temperatura porasti do 15 stupnjeva, a u Hercegovini do 17. Sutra nas očekuje ponovna naoblaka s kišnim padalinama u cijeloj zemlji. Temperature tijekom srijede će biti slične današnjim. Naime, jutarnje će padati do jednog Celzijevog stupnja u Sarajevu, dok će u Mostaru jutarnja temperatura sutra biti 6 stupnjeva. Kada su u pitanju dnevne temperature, one će rasti do 17 stupnjeva. Tijekom četvrtka ponovno slijedi razvedravanje u cijeloj zemlji. Jutarnje temperature će u cijeloj BiH biti više nego prethodnih dana , kao i dnevne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?