Prognoza

Temperature i do -15 stupnjeva, od srijede snijeg i u Hercegovini

PXL
PIXSELL
31.01.2012.
u 10:53

U danima koji slijede bit će iznimno hladno, a meteorolozi najavljuju kako snijeg može pasti i na jugu zemlje

Polarne hladnoće diljem Europe odnose ljudske živote i izgleda kako je zima odlučila pokazati svoje zube. To će mnogi stanovnici BiH osjetiti već sljedećih dana.

Sibirska anticiklona

Hladan zrak stiže pod utjecajem prostrane sibirske anticiklone, koja će svoj vrhunac dosegnuti sredinom tjedna. Osjetu hladnoće pridonosit će i povremeno umjeren, gdjegod i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar koji će biti izražen u srijedu. Prema najavama meteorologa, utjecaj ove anticiklone trebao bi potrajati i do idućeg tjedna, a sa sobom će donijeti i snijeg, koji bi vrlo lako mogao zasniježiti i južniji dio Hercegovine. Prema najavama iz FHMZ-a, više sunčanog vremena bit će ujutro, po kotlinama u Bosni mjestimično s maglom i niskom naoblakom, a ujutro će biti jak mraz. Naoblačenje sa zapada će se postupno do kraja dana proširiti na cijelu zemlju. U noći na srijedu očekuje se slab snijeg u zapadnom i sjeverozapadnom dijelu Bosne. Vjetar će biti slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka između – 14 i – 7, na jugu zemlje od – 5 do 1 Celzijevih stupnjeva. Najviša dnevna temperatura zraka između – 7 i – 2, na jugu od 3 do 7 stupnjeva.

- Bit će snijega po Bosni. Na području južno od Mostara moglo bi biti snijega, ali i u noći sa srijede na četvrtak kazao nam je dežurni meteorolog dodavši da se očekuje još oborina i u noći s četvrtka na petak. U južnijim dijelovima zemlje nešto kiše bi moglo biti u petak i u subotu, ali po danu. Dežurni meteorlog nam je kazao i kako će oborina biti sve do utorka. - Bit će zime. Tako se očekuju jutarnje temperature od -15 do - 7, a na jugu od -5 do -1 stupanj, kazao nam je dežurni meteorolog dodavši kako će biti hladno i po danu, dnevne temperature će iznositi od - 8 do -4, dok bi na jugu mogle biti od 3 do 7 stupnjeva.

Reakcije na vrijeme

Što se tiče bioprognoze, danas će prijepodne biti ugodnije, a u drugom dijelu dana povećana naoblaka mogla uzrokovati reakcije na vrijeme poput nervoze i glavobolje. Astmatičari i osobe s kardiovaskularnim problemima trebaju izbjegavati boravak na otvorenom i ne izlagati se jačim naporima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?