MOSTAR

Talijansko izaslanstvo najavilo je i ubuduće brojne projekte suradnje

mostar
Stojan Lasić
22.04.2012.
u 11:00

Gradonačelnik Assisija boravio u posjetu gradu na Neretvi

Talijansko izaslanstvo predvođeno gradonačelnikom talijanskog grada Assisija Claudijom Riccijem, boravilo je jučer u posjetu Mostaru. Mostar i Assisi, čije se dvije najveće znamenitosti Stari most i bazilika svetog Franje asiškog nalaze pod zaštitom UNESCO-a, prije dvije godine potpisali su sporazum o suradnji, a jučerašnji posjet dio je realizacije tog sporazuma, čiji je krajnji cilj turističko, kulturno i ekonomsko povezivanje dva grada. Gosti iz Italije u Mostar su stigli letom iz Perugie, a upravo je zračno povezivanje Perugie (najveći grad regije Umbria u kojoj se nalazi Assisi) i Mostara jedna od najznačajnijih točaka protokola o suradnji.

Uspostavljanje suradnje

“Veliki broj talijanskih turista posjećuje Međugorje, a naš je cilj višesatno mukotrpno putovanje brodom i autobusom, zamijeniti jednosatnim letom”, kazao je u izjavi za novinare gradonačelnik Ricci, dodavši kako će se religijski turizam obogatiti kulturno-povijesnim naslijeđem koje nudi Mostar. Ravnatelj Zračne luke Perugia Piervittorio Farabbi kazao je kako nema nikakvih tehničkih prepreka za izvođenje letova između Perugie i Mostara, a s obzirom da je pri kraju modernizacija Zračne luke Perugia, prvi komercijalni letovi mogu se očekivati do kraja ljeta. Marin Raspudić, ravnatelj Zračne luke Mostar, kazao je da je 2011. bila najuspješnija za ovu tvrtku te da će 2012. biti još uspješnija.

Posjet samostanu

Talijansko izaslanstvo posjetilo je jučer i crkvu svetih Petra i Pavla kao i Franjevački samostan u Mostaru. Tom prigodom gvardijan fra Iko Skoko i tajnik fra Bože Milić su ih proveli kroz Franjevačku knjižnicu Mostar u samostanu sv. Petra i Pavla. Radi se o knjižnici koja u svojim prostorijama čuva mnoge tajne, patnje i mučeništva hercegovačkih franjevaca. U njoj se nalaze neki od najstarijih dokumenata i knjiga sa ovih prostora. Gradonačelnik Claudio Ricci je ovom prigodom upoznao i posulante koji se pripremaju za provincijat. Izrazio je i zanimanje za brojem franjevaca u Hercegovini, kao i u Bosni. Također je važno naglasiti kako je Ricci najavio svoj ponovni posjet Franjevačkom samostanu, te izrazio želju da što veći broj Talijana posjeti Međugorje i Mostar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?