Milijunski primjerci

Svjetski bestseler Kika Argüella preveden je na sve važnije jezike

Kerigma
09.03.2013.
u 11:47

Hrvatsko izdanje knjige uskoro će biti dostupno u Sarajevu i BiH

Izdavačka kuća Verbum jučer je u Biblioteci posebnih izdanja objavila novu knjigu “Kerigma”, Kika Argüella, inicijatora Neokatekumenskoga puta.  Prijevod je to španjolskog originala koji je već preveden na osam jezika, a hrvatsko čitateljstvo ima priliku među prvima imati ga u rukama, a knjiga će se uskoro moći nabaviti i u Sarajevu. Tim povodom donosimo vam recenziju ovog iznimno zanimljivog književnog djela iz kojeg iz prve ruke možemo upoznati život Kika Argüella i rađanje Neokatekumenskog puta u duhu obnove potaknute Drugim vatikanskim koncilom. Autor piše o iskustvu jednog puta s Bogom u kojem će otkrivati neizmjerno bogatstvo vjere.

Božji poziv

“Knjiga ‘Kerigma’ je pripovijedanje povijesti koju je Bog vodio s jednim čovjekom koji je u slobodi prihvatio Božji poziv i učinio se sredstvom u Božjim rukama kako bi ljubav koju je Bog objavio u Isusu Kristu, bila naviještena i donesena ovom naraštaju. Ona nije upućena samo neokatekumenima, nego svima. Vjerujem da posebno u kontekstu nove evangelizacije i s obzirom na Godinu vjere, može svim čitateljima biti čvrsti oslonac i istinsko usmjerenje prema traženju Boga i obnovi krsne milosti.

Ova je knjiga izvrsna prilika za upoznati osnovne podatke o nastanku i naravi Neokatekumenskog puta. Ono što je u njoj rečeno samo su - da se izrazim Kikovim riječima - potezi kistom u odnosu na ono što Neokatekumenski put jest i na plodove koje daje. Neokatekumenski put nije tek jedna stvarnost u Crkvi, nego je stvarnost Crkve. Poslanje koje je primila od svoga božanskog utemeljitelja, Crkva u ovim vremenima ostvaruje, također i preko Neokatekumenskog puta. I knjiga ‘Kerigma’ je jedan od doprinosa tome poslanju”, navodi se u recenziji dr. sc. don Edvarda Punde. Središnji dio knjige, ‘Kerigma’ “Tri anđela”, preko triju dijaloga anđela i žene, egzistencijalnim ključem rasvjetljava najznačajnije etape povijesti spasenja i donosi antropologiju u svjetlu objave.

Prvi dijalog je dijalog anđela Lucifera i Eve u kojem žena sluša katehezu anđela, odvaja se od Boga kao izvora života, posljedica čega je “ontička smrt”, smrt najdubljeg dijela našega bitka, smrt onoga što nas čini osobom (98).

Drugi dijalog je između drugog anđela i žene koja se zove Marija. Poslušnošću ove žene, “silazi nad Djevicu Mariju Duh Sveti i započinje u njoj oblikovanje našega Gospodina Isusa Krista, koji, zahvaljujući njoj, dolazi učiniti neizmjerno djelo, spasiti čovječanstvo” (105). Onim se prvim dijalogom čovjeku Nebo zatvorilo, a drugim se otvorilo.

Treći anđeo i treći dijalog je navještaj kerigme. Anđeo je onaj koji naviješta, a žena su svi oni kojima se naviješta kerigma. Time se dolazi do odgovora na središnje pitanje knjige: “Što naviješta kerigma?” Naviješta vrlo važnu činjenicu: Bog je poslao svoga Sina za sve nas da bi dao život za sve nas” (94). “To je navještaj jedne vijesti koja se ostvaruje svaki put kad se proglašava. A što je to što se ostvaruje? Spasenje!” (89).

Što naviješta kerigma

Kiko polazi od sigurnosti da kerigma, svaki put kada je naviještena se ostvaruje, uprisutnjuje stvarnost koju naviješta – Isus Krist je uskrsnuo! Čovjeku današnjice najvažnije je navijestiti radosnu vijest spasenja da je Isus Krist uskrsnuo, da je pobijedio smrt koja je ušla po grijehu, da je nebo otvoreno. Čovjek je potreban Isusu Kristu: to je njegova najveća potreba! Neokatekumenski put je zapravo aktualizacija spoznaje da “ne možemo ostati ravnodušni pred ovom potrebom: najvećom od svih”.

Uz osobnu životnu ispovijest knjiga sadrži također i kerigmu, Kikov navještaj vjere, naslovljenu “Tri anđela”, koja je, kako u komentaru ističe kardinal Schönborn, “snažan poziv na osobno obraćenje”. U toj kerigmi se preko triju dijaloga anđela i žene, egzistencijalnim ključem rasvjetljavaju najznačajnije etape povijesti spasenja i donosi shvaćanje čovjeka i životnog smisla u svjetlu objave.

U svojoj mladosti, već kao afirmirani slikar, Kiko Argüello unatoč uspjehu svojih djela, ne nalazi razloga za život te razmišlja o samoubojstvu. Tijekom te egzistencijalne krize u dobi od 25 godina ostavlja sve i odlazi živjeti među najsiromašnije, u barake Palomeras Altasa u predgrađu Madrida, među Cigane, beskućnike i prostitutke, uvjeren da je Krist prisutan u trpljenju nezaštićenih. Knjiga je posebice aktualna u kontekstu nove evangelizacije i s obzirom na Godinu vjere. Knjiga će biti predstavljena u Splitu, 12. ožujka u 20 sati, u Nadbiskupijskom sjemeništu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?