BIO IM VODIĆ

Svjedok: Zukini vojnici su sudjelovali u napadu na Trusinu

zuka
VL FOTO
07.02.2011.
u 16:02

Za sudjelovanje u napadu na selo Trusina, kada je ubijeno 18 civila i četiri pripadnika HVO-a, tužiteljstvo tereti Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu.

Svjedok državnog tužiteljstva na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH rekao je danas da su pripadnici Specijalnog odreda "Zulfikar" sudjelovali u napadu na selo Trusina u aprilu 1993.

Enes Gagula, bivši pripadnik 45. brdske brigade "Neretvica" Armije BiH (ABiH) i svjedok državnog tužiteljstva, kazao je da je u travnju 1993. služio kao "vodič" pripadnicima Specijalnog odreda "Zulfikar" ABiH, koji su napali selo Trusina u blizini Konjica, radi "pomjeranja linija Hrvatskog vijeća obrane (HVO)".

- Došla je ta jedinica tijekom noći, zvali su ih Zukini, ali nikoga nisam poznavao. Sutradan smo krenuli na Trusinu. Bio  sam u grupi koja je napala kotu Križ iznad sela. U mojoj grupi je bilo nas petnaestak, pola Zukinih i pola nas iz 45. brigade. Kod njih ne znam tko je naređivao, ali kod nas je glavni bio pokojni Seid Padalović - prisjetio se svjedok.

Za sudjelovanje u napadu na selo Trusina 16. travnja 1993., kada je ubijeno 18 civila i četiri pripadnika HVO-a, državno tužiteljstvo tereti Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu.

Ališpago je u to vrijeme, kako smatra državno tužiteljstvo, bio zapovjednik Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande ABiH i na teret mu se stavlja što nije kaznio podređene vojnike koji su sudjelovali u ubojstvima, dok se Bojadžić, Ališpagin zamjenik, tereti da je vodio napad.

Ključne riječi

Komentara 2

KO
kolovoz
20:50 07.02.2011.

sta se ima tu komentirat-neka su konacno poceli i takve odradjivat

VR
vrisak
05:48 08.02.2011.

Ma sada ce Sarajevo pripremit veliki koncert za njihovu odbranu, naravno bice tu i koja prodana dusa iz politike.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?