Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Znanstvenici tvrde da će ovo otkriće promijeniti percepciju o našim precima

Pronađeni ostaci lubanja, kostiju šake i stopala nevjerojatno su slični kosturu modernog čovjeka
10. rujna 2015. u 11:59 0 komentara 153 prikaza
Foto: Screenshot

Znanstvenici su pronašli ostatke ljudske vrste u pogrebnim ćelijama duboko u pećinama južne Afrike. Otkriveno je 15 dijelova kostura koji su najveće pojedinačno otkriće takve vrste u Africi. Stručnjaci tvrde da će ono promijeniti dosadašnja znanja o našim precima. Studija obljavljena u časpisu Elife također implicira da su ovi pojedinci bili sposobni za ritualna ponašanja.

Vrsta je nazvana Naledi i uvrštena je u skupinu Homo u koju spadaju moderni ljudi. Znanstvenici nisu uspjeli detektirati u kojem su periodu ovi ljudi živjeli, no znanstvenik koji vodi tim, prof. Lee Berger za BBC je rekao da vjeruje da bi mogli biti među prvima naše vrste (rod Homo) i da su mogli živjeti do prije tri milijuna godina u Africi. Rekao je id a bi oni mogli biti svojevrsni "most" između primitivnih dvonožnih primata i ljudi.

Prof. Chris Stringer iz muzeja Natural History rekao je da je otkriće vrlo važno.

"Otkriće novih vrsta sugerira da je priroda eksperimentirala s evolucijom, jer je omogućen razvoj različitih tipova vrsta nalik na ljudske koji su se razvijali u različitim dijelovima Afrike. Samo jedna linija je eventualno preživjela kako bismo mi danas bili to što jesmo", rekao je za BBC.

Pronađeni ostaci lubanja, kostiju šake i stopala nevjerojatno su slični kosturu modernog čovjeka. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.