CRVENI OSIP

Znanstvenici otkrili još jedan simptom koronavirusa: Ako ga uočite, javite se liječniku

06.11.2020.
u 15:13

Mnogi dugotrajni pacijenti prijavljuju dermatološke probleme, uključujući lezije i crvene, ljuskave osipe. Spominju se i crvenilo i otekline na nožnim prstima. Ponekad se ovi problemi pojavljuju s drugim ranim simptomima; u drugim slučajevima mogu proći tjedni ili mjeseci od dijagnoze prije no što se ne pojave problemi s kožom.

Laura Romero dugo je mislila da je crveni osip, koji joj se još u rujnu pojavio na ruci, tek alergijska reakcija na deterdžent za pranje rublja. No bilo joj je ipak malo čudno što se nalazi pokraj desnog lakta. ''Nikad prije nisam imala takav osip'', požalila se 28-godišnja Teksašanka iz okolice San Antonija na stalni svrbež i kvržicu koja se pojavila u međuvremenu.

''Izgledalo je poput ekcema, a ga dosad nikad nisam imala.'' Romero je pacijent s dugotrajnim simptomima. COVID-19 dijagnosticiran joj je još 17. kolovoza, sa simptomima poput otežanog disanja, povraćanja i bolova u tijelu. Još uvijek pati od mučnina, glavobolja i stalno je umorna, piše Business Insider.

Romero nije jedinstveni slučaj. Mnogi dugotrajni pacijenti prijavljuju dermatološke probleme, uključujući lezije i crvene, ljuskave osipe. Spominju se i crvenilo i otekline na nožnim prstima, takozvani COVID-prsti. Katkada se ovi problemi pojavljuju s drugim ranim simptomima; u drugim slučajevima mogu proći tjedni ili mjeseci od dijagnoze prije no što se ne pojave problemi s kožom.

Liječnici opće bolnice u Massachusettsu ljetos su dokumentirali više od 300 pacijenata s koronavirusom koji su imali dermatološke probleme, stoji u izvještaju predstavljenom na godišnjem sastanku Europske akademije za dermatologiju i venerologiju.

Ova stanja obično bi trajala oko 12 dana; COVID-prsti i nešto dulje, oko 15 dana, iako su zabilježena dva slučaja kod kojih su ti simptomi bili prisutni više od 130 dana! Ljuskavi osipi obično su trajali dvadesetak dana.

''Otkrili smo prethodno neprijavljenu podskupinu pacijenata s dugotrajnim kožnim simptomima COVID-19, posebno onih s COVID-prstima'', rekla je dr. Esther Freeman.

A Teksašanka Romero s osipom se muči već osmi tjedan. Proširio se prema podlaktici, ali ne i na druge dijelove tijela. Svrbež je nesnosan pa se stalno češe, koža joj puca, ranice se otvaraju i nastaju čirevi. Losioni protiv ekcema malo su ublažili nelagodu, ali crvenilo jednostavno ne želi nestati. Neki dokazi sugeriraju da su kožna stanja možda češća kod dugotrajnih pacijenata. U istraživanju gotovo 4000 simptomatskih bolesnika s COVID-19, samo ih je 36 reklo da su razvili osip tijekom prvih 10 dana pojave simptoma. No, u srpanjskom istraživanju više od 1500 oboljelih, 247 pacijenata reklo je da su imali osip. Njih 170 žalilo se na natečene prste ili stopala.

Jessica Bortz Schaap razvila je pak mnoge klasične simptome COVID-19 - vrućicu, upaljeno grlo, bolove u zglobovima, otežano disanje i umor – ali njezin je test bio negativan. Liječnik je sumnjao da je prerano testirana. Simptomi su se uglavnom povukli, ali na vratu joj se pojavio neobičan osip. ''Izgleda gotovo poput opekline od cigarete'', požalila se ova 42-godišnjakinja iz Kentuckyja.

Jedno od objašnjenja kaže da koronavirus može izravno oštetiti stanice kože. Osip i lezije mogu nastati i zbog sitnih krvnih ugrušaka u koži. Neka su istraživanja pokazala da je COVID-19 zapravo vaskularna bolest, što znači da može putovati krvnim žilama.

No liječnici imaju još jednu teoriju zašto se osip stvara nakon nekoliko tjedana ili mjeseci: mnogi slučajevi na duge staze vjerojatno proizlaze iz agresivnog imunološkog odgovora na virus koji može pokrenuti trajnu upalu. ''Koža je potencijalno vidljivi prozor upale koja se može događati u tijelu'', kaže dr. Freeman. ''Potičemo kliničare koji se brinu o oboljelima od COVID-19 da procijene sve promjene na koži pacijenata.''
 

 

 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?