dug samo 55 cm

Znanstvenici otkrili "džepnog" morskog psa koji svijetli u mraku

Foto: AP
23.07.2019.
u 18:48

U Meksičkom zaljevu znanstvenici su otkrili sitnu novu vrstu morskog psa koji svijetli u mraku i povremeno iz unutarnjih žlijezda, smještenih blizu prednjih peraja izlučuje fluorescentnu tekućinu.

To je tek treća među više od 500 dosad poznatih vrsta morskih pasa za koje se vjeruje da izlučuju fluorescentnu tekućinu, piše portal Science Alert, prenosi N1.

Znanstvenici su ovu vrstu nazvali Mollisquama mississippiensis ili 'američki džepni morski pas' jer doseže dužinu od samo 55 cm.

Blizu prednjih peraja ima vrećice s unutarnjim žlijezdama koje podsjećaju na džepove, a iz njih povremeno 'špricne' fluorescentnu tekućinu poput oblačića. Ona im vjerojatno služi da se zaštite od grabežljivaca, kaže ihtiolog iz Državne uprave za oceane i atmosferu dr. Mark Grace.

Primjerak mužjaka koji je tek došao na svijet i dugačak je samo 14 cm, pronađen je tijekom istraživanja o kitovima u Meksičkom zaljevu.

Znanstvenici su ga upravo klasificirali kao novu vrstu i jedan je od samo dva džepna morska psa pronađena dosad u svijetu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?