jedinica intenzivnog liječenja

Život nakon respiratora: Moramo ih učiti jesti, govoriti, micati se...

HRT
09.12.2021.
u 08:22

Cilj je dovesti pacijente 'u vertikalu' - da mogu sjesti, ustati i hodati

Iako pritisak na bolnički sustav polako popušta, u jedinicama intenzivnog liječenja nema predaha. Osim brige za pacijente na respiratorima, liječnici i sestre pomažu i onima koji su imali sreću i uspjeli se izboriti za život, da u procesu oporavka ponovno nauče govoriti i kretati se. Borba je teška, oporavak dugotrajan. Pacijenti u ovoj jedinici intenzivnog liječenja sve su mlađi, kazala je za HRT Nikolina Marić, internistica i intenzivistica.

"Iznenadite se kad liječite pacijente koji su puno mlađi od vas i kad za razliku od onog prošlog i pretprošlog vala kada smo pričali s muževima i ženama i drugim članovima obitelji sad razgovaramo s roditeljima i dajemo im informacije o njihovoj djeci koja tu leže". Uz to, dodaje - ima jako puno trudnica.

- Moramo ih prvo odvojiti od aparata za disanje što je vrlo mukotrpan i težak proces. Moramo ih učiti jesti, govoriti, micati se, dodaje liječnica Marić.

Za pokrete su zaduženi fizioterapeuti. Sve to ide u etapama, napominje fizioterapeut Andrija Poljak.

Cilj je dovesti pacijente 'u vertikalu' - da mogu sjesti, ustati i hodati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?