RAT U UKRAJINI

Žestoki udar Rusa diljem Ukrajine, gađan i Kijev: Ima mrtvih, među njima žena i dijete

Reuters/PIXSELL
28.04.2023.
u 07:07

Jutrošnji val napada Rusije diljem Ukrajine dolazi dan nakon što je Kremlj rekao da bi pozdravio sve što bi moglo približiti kraj sukoba, pozivajući se na telefonski razgovor između kineskog predsjednika Xi Jinpinga i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u srijedu. Ima mrtvih i ozlijeđeni.

U napadu na središnji ukrajinski grad Dnipro rano u petak ubijeni su žena i trogodišnje dijete, rekao je gradonačelnik grada."Ubijeni su mlada žena i trogodišnje dijete", rekao je Boris Filatov na Telegramu. Filatov nije dao dodatne pojedinosti o napadu niti o drugoj šteti i žrtvama.

Ruski napadi pogodili su ukrajinske gradove iza ponoći a protezali su se od glavnog grada Kijeva preko središnje Ukrajine i južne regije Mikolajiv, javlja Reuters.

Dok je Rusija prošle zime redovito bombardirala ukrajinske gradove i infrastrukturu, masovni udari posljednjih su mjeseci postali rjeđi. Većina borbi sada se vodi na istoku za kontrolu industrijskog područja Donbasa, posebice grada Bakhmuta, koji je gotovo potpuno uništen.

Kijevska gradska vojna uprava (KMBA) kaže da u Kijevu nije bilo žrtava tijekom jutrošnjih napada. U Kijevu je prestala zračna uzbuna.

KMBA je objavio na Twitteru": Nakon pauze od 51 dana, neprijatelj je ponovno izveo raketni napad na Kijev. (Posljednji raketni napad na glavni grad bio je 9. ožujka 2023.) Prema informacijama koje se razjašnjavaju, granatiranje je izvršeno iz zrakoplova strateške avijacije. Prema preliminarnim podacima, u zračnom prostoru Kijeva uništeno je 11 krstarećih projektila. Osim projektila, oborene su još 2 bespilotne letjelice (tip bespilotnih letjelica se utvrđuje). Prethodno je zbog pada krhotina prekinut lokalni dalekovod i oštećena površina ceste u glavnom gradu Obolon. Žrtava među civilnim stanovništvom nije bilo, niti razaranja stambenih objekata i infrastrukture".

 

 

Podaci se provjeravaju i pojašnjavaju. U Hersonu je također prestala zračna uzbuna, navodi regionalna državna uprava Herson na Telegramu.

Potvrđeno je da je pet osoba ozlijeđeno u udaru ruskih krstarećih raketa na visoku stambenu zgradu u gradu Umanu, u središnjoj regiji Cherkasy, objavio je guverner Ihor Taburets na Telegramu.

“Do sada, kao rezultat raketnog napada na Uman, imamo 5 ozlijeđenih. Oni su u bolnici”, rekao je Taburets.

U šokantnom videu koji je snimila stanovnica višekatnice koju je rano jutros pogodio ruski projektil u Umanu u Ukrajini, ona kaže, lica i ruku umrljanih krvlju: “Raketa je pogodila naš dom. Svi smo prekriveni krvlju. Djeca su ovdje spavala, hvala Bogu svi smo živi. Svi naši prozori su nestali. Svi smo prekriveni krvlju. Bila sam tako prestrašena."

Žena vidno uznemirena snima štetu nastalu u njezinom stanu, s prozorima izbijenim iz šarki i staklom posvuda.

 

 

Troje ljudi poginulo je u udaru na stambeni blok u Umanu, u ukrajinskoj regiji Čerkasi, objavio je guverner Ihor Taburets na Telegramu. Prema trenutnim informacijama tri osobe su poginule, a osam ih je ozlijeđeno, napisao je Taburets.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije