Kaos u Grčkoj

Žestoki sukobi prosvjednika i policije na ulicama Atene

sukobi u ateni
07.12.2015.
u 08:44

Veća grupa prosvjednika okupila se u kvartu Eksarhia, gdje su palili trgovine i parkirane automobile

Obilježavanje sedme obljetnice ubojstva 16-godišnjeg Alexandrosa Grigoropulosa kojeg su u Ateni 2008. godine ubila dva policajca eskaliralo je u nedjelju navečer u nerede i kaos u glavnom gradu Grčke, gdje je došlo do sukoba između prosvjednika i policije.

Prosvjednici, pretežno studenti su počeli mirne šetnje u znak obilježavanja sedme obljetnice ubohjstva njihovog sugrađanina Grigoropulosa, a sukobi su nastupili kada je grupa maskiranih prosvjednika, koji pripadaju anarhističkim pokretima, kamenjem i molotovljevim koktelima nasrnula na policiju, javlja Anadolija. 

Prosvjednici su tom prilikom palili kante za smeće, a policija je topovskim udarima i suzavcem pokušala razbiti nasilnu grupu.

Veća grupa prosvjednika okupila se u kvartu Eksarhia, gdje su palili trgovine i parkirane automobile. Intervencijom specijalne policija grupa od oko 200 prosvjednika je spriječeno da uđe u kampus Tehničkog sveučilišta. 

Intervenirala je i vatrogasna jedinica kada je molotovljev koktel izazvao požar u jednoj četverokatnici, a reakcija je bila pravovremena i efikasna.

U neredima je privedeno najmanje 25 prosvjednika, a angažirano je više od 6.000 policajaca. Do sada nema informacija o ozlijeđenim osobama tijekom nereda.

Prosvjedi su održani i u još nekoliko gradova, a do nereda je došlo u Solunu.

Naime, 2008. godine dva policajca su iz vatrenog oružja u Ateni ubili maloljetnog Grigoropulosa. Nakon tog incidenta u Ateni je počeo višesetjedni val masovnih prosvjeda koji su eskalirali u nerede. Jedan policajac je osuđen na doživotni, a drugi na deset godina zatvora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije