HRW:

Zemlje u koje dolaze izbjeglice trebaju poštivati njihova prava

izbheglice
04.02.2016.
u 20:56

Zemlje u kojima sirijski izbjeglice traže azil trebale bi ukinuti oštre propise o registraciji, deportaciji i obrazovanju kojima se krše temeljna ljudska prava, izvijestio je Human Rights Watch u četvrtak u vrijeme održavanja donatorske konferencije o Siriji. 

Izbjeglice ne bi trebalo slati u domovinu u kojoj bjesni rat, registracija izbjeglica trebala bi biti manje restriktivna, a pristup obrazovanju sirijske djece trebao bi biti jednostavniji, stoji u izvješću HRW-a.

- Na ovoj konferenciji treba postaviti novi program koji se odnosi na sirijske izbjeglice, na način da se poštuju njihova temeljena prava, što bi ujedno trebao biti prioritet - rekao je direktor programa za izbjeglice HRW-a, Bill Frelick na današnjoj donatorskoj konferenciji u Londonu.

- Zemlje koje prihvaćaju izbjeglice i u kojima oni čine četvrtinu stanovništva, trebaju puno veću pomoć donatora - kazao je. 

- Jordan, Libanon i Turska 2015. su ograničili ulazak broja izbjeglica iz Sirije, a neke tražitelje azila silom vratili u ishodišnu zemlju - stoji u priopćenju HRW-a.

Oko 700.000 sirijske djece u izbjegličkim kampovima Jordana, Libanona i ostalih bliskoistočnih zemalja ne pohađa školu, po podacima izvješća Zaklade Malala koju je utemeljila pakistanska dobitnica Nobela za mir Malala Yousafzai. 

HRW je pozvao donatore, među njima i Sjedinjene Države, Europsku uniju i zemlje Perzijskog zaljeva da podijele odgovornost za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica s Turskom, Jordanom i Libanonom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?