NE ŽELE PROVOCIRATI MOSKVU

Zemlja koja izvozi oružje u milijardama dolara, ali odbija ih slati u Ukrajinu

Kay Nietfeld/DPA
07.03.2023.
u 08:40

Za razliku od američkih saveznika u Europi koji su smanjili svoju vojsku i proizvodne kapacitete oružja na kraju Hladnog rata, Južna Koreja je zadržala snažan obrambeni lanac opskrbe kako bi zadovoljila potražnju vlastitih oružanih snaga i zaštitila se od Sjeverne Koreje

Godinu dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu, na globalnoj su razini pojačane aktivnosti na proizvodnji većeg broja projektila, tenkova, topničkih granata i drugog streljiva. Malo je zemalja koje su tako brzo kao Južna Koreja poduzele korake na povećanju proizvodnje. Prošle je godine južnokorejski izvoz oružja porastao 140 posto, na rekordnih 17,3 milijarde dolara. U tu brojku uključena je i prodaja 12,4 milijarde dolara vrijednih tenkova, haubica, borbenih zrakoplova i višecijevnih bacača raketa Poljskoj, jednoj od najbližih saveznica Ukrajine.

Međutim, dok Južna Koreja širi prodaju oružja na globalnoj razini, odbila je poslati smrtonosnu pomoć samoj Ukrajini. Ova zemlja usredotočila se na popunjavanje svjetske praznine u ponovnom naoružavanju, ali opire se bilo kakvoj izravnoj ulozi u naoružavanju Ukrajine, namećući stroga pravila kontrole izvoza za svu svoju prodaju, piše The New York Times.

Opreznost Južne Koreje djelomično proizlazi iz njezine nevoljkosti da se otvoreno suprotstavi Moskvi, od koje se nada suradnji u nametanju novih sankcija protiv sve ratobornije Sjeverne Koreje. Zemlje diljem Latinske Amerike, Izrael i druge također su odbile poslati oružje izravno Ukrajini, ali malo je onih koje se mogu pohvaliti takvom procvatom obrambene industrije zbog ruske invazije kao Južna Koreja. Unatoč apelima Kijeva i NATO-a da se pošalje oružje u Ukrajinu, Seul je nastavio hodati po žici, balansirajući između svog čvrstog savezništva s Washingtonom i vlastitih nacionalnih i gospodarskih interesa.

Za razliku od američkih saveznika u Europi koji su smanjili svoju vojsku i proizvodne kapacitete oružja na kraju Hladnog rata, Južna Koreja je zadržala snažan obrambeni lanac opskrbe kako bi zadovoljila potražnju vlastitih oružanih snaga i zaštitila se od Sjeverne Koreje. Od ruske invazije, dobavljači oružja poput Sjedinjenih Američkih Država suočavaju se s velikim nedostatkom proizvodnje raketnih bacača i drugog oružja. Njemačka i druge zemlje također se bore da osiguraju dovoljno tenkova za slanje u Ukrajinu. Kupci su počeli tražiti drugdje.

Dok su se zemlje u istočnoj Europi utrkivale u ponovnom opremanju i nadogradnji svoje vojske nakon što su Ukrajini poslale oružje iz sovjetske ere, Južna Koreja postala je primamljiva opcija. Ugovori za poljske tenkove i haubice potpisani su krajem kolovoza s vodećim obrambenim proizvođačima Južne Koreje. Trebalo je nešto više od tri mjeseca da stigne prva pošiljka oružja. Varšava je cijenila brzinu.

- Kada se primi pošiljka, kaže se da smo dugo čekali ovaj dan. S velikim zadovoljstvom želim naglasiti da nismo dugo čekali na ovaj dan - rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda, pozdravljajući dolazak pošiljke u morsku luku. Narudžbe iz Poljske bile su blagodat za vladu predsjednika Yoon Suk Yeola, koji je obećao da će svoju zemlju do 2027. učiniti četvrtim najvećim izvoznikom oružja, nakon SAD-a, Rusije i Francuske.

Prema stockholmskom Međunarodnom institutu za istraživanje mira, Južna Koreja je d 2017. do 2021. bila najbrže rastuća među 25 najvećih svjetskih izvoznika oružja, zauzimajući osmo mjesto s udjelom od 2,8 posto na globalnom tržištu. To je bilo prije nego što je prošle godine sklopila ugovore s Poljskom, Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Hanwha Aerospace, najveći proizvođač vojne opreme u Južnoj Koreji, ima više posla nego ikad i planira povećati svoje proizvodne kapacitete tri puta do sljedeće godine.

Tijekom nedavnog poslijepodneva, najprodavanije oružje u zemlji, samohodna haubica K9, poprimalo je svoj oblik dok su frcale užarene iskre i odjekivao zvuk bušenja unutar postrojenja Hanwha, veličine šest nogometnih nogometa igrališta, u industrijskom gradu Changwonu na južnoj obali Južne Koreje.

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?