ukrajinski predsjednik

Zelenski za CNN: Putin pokazuje slabost, njegova moć se urušava

Volodimir Zelenski
Reuters/Pixsell
03.07.2023.
u 20:12

“Putin ne kontrolira situaciju u regijama. Sva ta vertikala vlasti koju je imao samo se ruši ”, rekao je Zelenski.

U ekskluzivnom intervjuu za CNN ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je odgovor Vladimira Putina na oružanu pobunu plaćeničke skupine Wagner bio "slab" i da ruski predsjednik gubi kontrolu nad svojim narodom.

Putin se prošlog mjeseca suočio s najvećom prijetnjom svom autoritetu u dva desetljeća kada je vođa paravojne skupine Wagner, Jevgenij Prigožin, pokrenuo kratkotrajnu pobunu, zauzevši kontrolu nad vojnim objektima u dva ruska grada i krenuvši na Moskvu.

“ Vidimo Putinovu reakciju. Slabo je ", rekao je Zelenski za  CNN u Odesi u intervjuu snimljenom u nedjelju.

“ Prvo, vidimo da on ne kontrolira sve. Kako je Wagner ušao duboko u Rusiju i okupirao određene regije pokazuje koliko je to lako učiniti. Putin ne kontrolira situaciju u regijama. Sva ta vertikala vlasti koju je imao samo se ruši ”, rekao je Zelenski, prenosi N1. 

Neki su Rusi bodrili Wagnerove borce, a snimke koje je geolocirao i potvrdio CNN pokazuju navijanje gomile dok je Prigožinovo vozilo napuštalo južni grad Rostov-na-Donu 24. lipnja.

Zelenski je rekao da ukrajinska obavještajna izvješća pokazuju da Kremlj odmjerava svoju podršku Prigožinu. Tvrdi da pola Rusije podržava pobunu paravojne skupine Wagner.

Intervju sa Zelenskim dolazi u kritičnom trenutku ne samo nakon Prigožinove neuspjele pobune, već tjednima nakon sporog nastojanja Ukrajine da povrati teritorij okupiran od strane Rusije.

Napori su bili pod intenzivnim nadzorom zapadnih saveznika, a u subotu je američki dužnosnik rekao za CNN da je šef američke Središnje obavještajne agencije (CIA) Bill Burns nedavno posjetio Kijev i sastao se sa Zelenskim i dužnosnicima ukrajinske obavještajne službe.

Zelenski je za CNN rekao da je bio "iznenađen" kada je u medijima objavljeno da se sastao s Burnsom.

“ Moja komunikacija sa šefom CIA-e uvijek bi trebala biti iza kulisa. Govorimo o važnim stvarima - što Ukrajini treba i kako je Ukrajina spremna djelovati ", rekao je Zelenski.

Burns je postao pouzdan sugovornik u Kijevu, a tijekom rata je nekoliko puta putovao u Ukrajinu.

" Nemamo nikakvih tajni od CIA-e, jer imamo dobre odnose, a naše obavještajne službe međusobno razgovaraju ", rekao je Zelenski.

“ Situacija je sasvim jasna. Sa šefom CIA-e imamo dobar odnos i razgovaramo. Govorio sam mu o svim bitnim stvarima vezanim za ratište koje su nam potrebne ”, dodao je.

Prema izjavi koju je američki dužnosnik ranije dao CNN-u, Burns je prije Prigožinove pobune putovao u Kijev, ali to nije bila tema razgovora.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u Kijevu u subotu, Zelenski je rekao da je Prigožinova pobuna "uvelike utjecala na rusku moć na bojnom polju" i da bi mogla biti korisna za ukrajinsku protuofenzivu.

Dok su napori Kijeva bili usredotočeni na ponovno zauzimanje teritorija u južnoj i istočnoj Ukrajini, Zelenski je rekao da je njegov krajnji cilj bio osloboditi Krim, poluotok koji je Rusija anektirala 2014. kršeći međunarodno pravo.

„ Ne možemo zamisliti Ukrajinu bez Krima. I dok je Krim pod ruskom okupacijom, to znači samo jedno: rat još nije gotov ", rekao je.

Upitan postoji li scenarij po kojem bi se mir mogao postići bez povratka Krima, Zelenski je rekao: " Onda to neće biti pobjeda ".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?