Ukrajinski predsjednik

Zelenski upozorava kada će krenuti velika ruska ofanziva: 'Rat može vrlo brzo doći u Europu'

Volodimir Zelenski
Ukrainian Presidential Press Ser
28.03.2024.
u 18:03

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u intervjuu koji je dao za CBS u napuštenoj zgradi na istoku Ukrajine kazao da će velika ruska ofanziva početi krajem svibnja ili u lipnju. S približavanjem proljeća, Zelenski je rekao kako su ukrajinske snage uspjele zadržati rusko napredovanje tijekom najgorih zimskih mjeseci.

"Stabilizirali smo situaciju. Bolje je nego što je bilo prije dva-tri mjeseca kada smo imali veliki deficit artiljerijskog streljiva, raznih vrsta naoružanja. Nismo potpuno vidjeli velike, ogromne protuofenzive iz Rusije... Nisu imali uspjeha", kazao je Zelenski prenosi Klix.ba. 

Ali Zelenski je priznao kako su invazijske ruske trupe i njihova naizgled beskrajna zaliha projektila i granata uništili neka sela.

"Nismo imali metke, artiljerijske granate, mnogo različitih stvari", rekao je on, naglašavajući da, iako su njegove trupe uspjele držati Ruse uglavnom na udaljenosti do sada, nisu spremne braniti se od druge velike ruske ofanzive koja se očekuje u narednim mjesecima.

To se, kako je rekao očekuje krajem svibnja ili u lipnju.

Zelenski je rekao kako je Putin odlučan vratiti bivšem Sovjetskom Savezu njegovu imperijsku slavu i njegove geografske granice.

"Čak i sutra, projektili mogu letjeti u bilo koju državu. Ova agresija i Putinova vojska mogu doći u Europu, a onda će građani Sjedinjenih Američkih Država, vojnici Sjedinjenih Američkih Država, morati štititi Europu jer su članice NATO-a", kazao je Zelenski.

Nazivajući rusku invaziju na njegovu zemlju ratom protiv demokracije, protiv vrijednosti, protiv cijelog svijeta, Zelenski je rekao da možda ima nekih na Zapadu koji su umorni od slušanja poruke, ali kako su umorni samo oni koji nisu u rata, koji ne znaju što je rat i koji nikada nisu izgubili svoju djecu.

"SAD pomažu Ukrajini i mi smo zahvalni na njihovoj podršci, na ovoj multilateralnoj podršci, ali SAD ne vode rat, ali može doći u Europu, i u Sjedinjene Američke Države. Može doći vrlo brzo u Europu", naveo je Zelenski piše CBS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?