rat u ukrajini

Zelenski traži još modernog oružja: Nijedna zemlja nije bila napadnuta s ovoliko balističkih raketa

Volodimir Zelenski
Ukrainian Presidential Press Ser
29.03.2023.
u 18:34

Zelenski je dodao da je jedna europska nacija poslala još jedan sustav protuzračne obrane u Ukrajinu, ali nije radio i oni su ga "morali mijenjati iznova i iznova". Državu nije naveo

Novinari Associated Pressa pratili su Volodimira Zelenskog na dijelu njegovog ovotjednog putovanja po frontalnim regijama Ukrajine i do pogranične regije Sumi. Tijekom putovanja, ukrajinski predsjednik ponovio je zahtjeve Ukrajine za modernijim oružjem, te je također rekao da neki elementi koje je isporučio zapad nisu funkcionirali.

"Imamo sjajne odluke o Patriotima, ali ih nemamo u stvarnosti", rekao je, misleći na obećani sustav protuzračne obrane američke proizvodnje. Zelenski je rekao da Ukrajini treba 20 baterija Patriot za zaštitu od ruskih projektila, a čak ni to možda neće biti dovoljno "jer nijedna zemlja na svijetu nije napadnuta s toliko balističkih raketa".

Zelenski je dodao da je jedna europska nacija poslala još jedan sustav protuzračne obrane u Ukrajinu, ali nije radio i oni su ga "morali mijenjati iznova i iznova". Državu nije naveo. Zelenski je ponovio i svoj zahtjev za borbenim zrakoplovima.

Poljska i Slovačka su odlučile dati Ukrajini borbene zrakoplove iz sovjetske ere, ali nijedna zapadna zemlja dosad nije pristala osigurati moderne ratne zrakoplove, zbog zabrinutosti da bi to moglo eskalirati sukob i pružiti Ukrajini udarne sposobnosti duboko u ruski teritorij, te da vrijeme koje bi bilo potrebno za obuku pilota i opremanje zemaljskih posada čini isporuku kratkoročno nepraktičnom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?