na Općoj skupštini UN-a:

Zelenski: Sutra ću iznijeti detalje mirovne formule

zelenski
19.09.2023.
u 21:55

Rat u Ukrajini dominantna je tema prvog dana rasprave na sjednici Opće skupštine UN-a. Predsjednik SAD-a Joe Biden u govoru je pozvao svijet da nastavi pomagati Ukrajini. Volodimir Zelenski prvi put od početka rata osobno je došao na sjednicu koju su ove godine obilježili i izostanci brojnih lidera.

U govoru na Općoj skupštini UN-a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je dodatnu potporu i pozvao okupljene od gotovo 200 svjetskih čelnika na ujedinjenje, a ne na raspravljanje iza zatvorenih vrata.

Kazao je da će detalje ukrajinske mirovne formule iznijeti na sutrašnjem Vijeću sigurnosti UN-a i da je više od 140 država i međunarodnih organizacija potpunoi ili djelomično podržalo tu formulu.

Istaknuo je i da nas je 20. stoljeće naučilo da ne koristimo oružje za masovno uništenje te da promičemo potpuno nuklearno razoružanje.

- Ali Rusija još uvijek ima nuklearne resurse i nema pravo držati nuklearno oružje, kazao je. 

Osudio je prisilno odvođenje ukrajinske djece u Rusiju i nazvao to genocidom.

- Znamo imena desetaka tisuća djece i imamo dokaze o stotinama tisuća drugih koje je Rusija otela na okupiranim područjima Ukrajine i kasnije deportirala, rekao je Zelenski, prenosi HRT.

- Pokušavamo djecu vratiti kući, ali vrijeme prolazi. Što će se dogoditi s njima, upitao je. Kaže da tu djecu u Rusiji uče mrziti Ukrajinu, a sve veze s njihovim obiteljima su prekinute.

Zelenski je izjavio i da je rat u Ukrajini tek posljednji na dugom popisu sukoba Rusije.

- Svakog desetljeća Rusija započinje novi rat. Dijelovi Moldavije i Gruzije ostaju okupirani. Rusija je Siriju pretvorila u ruševine, kazao je i dodao da je Rusija gotovo progutala Bjelorusiju i da prijeti Kazahstanu i baltičkim državama.

- Od početka rata ukrajinske luke su blokirane od strane Rusije, rekao je i dodao da su luke na Dunavu i dalje meta projektila i bespilotnih letjelica.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije