POSLAO PORUKU JOHNSONU

Zelenski se obratio britanskom Donjem domu: Nećemo odustati. Borit ćemo se do kraja

08.03.2022.
u 19:31

Zelenski je opisao kako se rat odvijao iz dana u dana i navodeći kako to nije slomilo njegov narod.

Prvi puta u povijesti britanskog Donjeg doma jedan čelnik strane zemlje održao je govor pred zastupnicima. S jedne strane su bili čelni ljudi britanske politike, a s druge čovjek u čijoj zemlji se događaju žestoke borbe i brutalni sukobi s ruskom vojskom. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio im se videovezom iz Kijeva, a na samom početku dočekan je s glasnim pljeskom.

- Želio bih vam govoriti o 13 dana rata kojeg nismo započeli. Ne želimo izgubiti ono što imamo - našu zemlju Ukrajinu. Isto kao što vi niste željeli izgubiti svoju zemlju u borbi s nacistima - kazao je Zelenski.

- Prvog dana u četiri ujutro smo napadnuti. Svi smo se probudili i od tada ne spavamo. Od drugog dana borimo se protiv zračnih napada - rekao je. Napomenuo je da su počeli zarobljavati ruske vojnike, ali da su pokazali humanosti.

Zelenski je opisao kako se rat odvijao iz dana u dana i navodeći kako to nije slomilo njegov narod. Komentirao je i sastanak NATO-a koji se održao nakon napada na nuklearnu elektranu Zaporižje: - Ne rade kako treba.

- Mi nećemo odustati. Mi nećemo izgubiti. Borit ćemo se do samog kraja za našu zemlju bez obzira na cijenu - rekao je ukrajinski predsjednik. Zelenski je kazao da je poginulo više od 50 djece od početka rata. 

- To su djeca koja su trebala živjeti, ali su nam ih oduzeli. Ustvrdio je kako je pitanje za Ukrajinu sada "biti ili ne biti", te on može dati konkretan odgovor, a to je da će biti.

- Želio bih vas podsjetiti na riječi koje je Ujedinjeno kraljevstvo već čulo i koje su ponovo važne - kazao je Zelenski i onda nastavio parafrazirajući legendarni govor britanskog premijera Winstona Churchilla: - Nećemo odustati i nećemo izgubiti. Borit ćemo se do samog kraja, na moru i u zraku. Nastavit ćemo se boriti bez obzira na cijenu. Borit ćemo se u šumama, na poljima, na obali i na ulicama.

Poručio je britanskom premijeru Borisu Johnsonu da pojača sankcije kako bi "ukrajinsko nebo bilo slobodno" i da prepozna Rusiju kao terorističku državu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?