sad poslao vojnike

'Zbog Trumpovih sankcija Iranci bez hrane i lijekova'

TOM BRENNER/REUTERS/PIXSELL
22.09.2019.
u 12:00

Donald Trump kaže da će ojačati obranu svoga saveznika Saudijske Arabije

Bilo koja zemlja koja će napasti Iran postat će glavno bojište”, zaprijetio je jučer zapovjednik Iranske revolucionarne garde general Hossein Salami naglašavajući kako Iran nikada neće dozvoliti da bilo koji rat dosegne njihove granice te da će “odgovoriti na svaku brutalnu agresiju u punoj spremnosti, čvrsto i silovito.”

Prijetnje Salamija došle su nakon što je američki predsjednik Donald Trump odobrio slanje američkih vojnika u Saudijsku Arabiju radi jačanja zračne obrane te zemlje nakon napada dronovima prije osam dana na tamošnja naftna postrojenja, za koje Washington okrivljuje Iran.

Američki mornarički general Joseph Dunford, zapovjednik glavnog stožera, rekao je da razmještaj neće uključivati tisuće vojnika. I američki ministar obrane Mark Esper najavio je da će Pentagon angažirati američku vojsku na Bliskom istoku.

“Predsjednik je odobrio raspoređivanje američkih snaga, koje će biti obrambenog karaktera i prvenstveno fokusirano na zračnu i obranu od raketa”, kazao je Esper, dodavši da je Saudijska Arabija zatražila njihovu podršku ističući da će “raditi i na ubrzanju isporuka vojne opreme u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate kako bi ojačali njihovu sposobnost da se brane”.

Nakon što je SAD u petak uveo novi krug sankcija Iranu, od kojih su neke usmjerene protiv Iranske središnje banke, iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Javad Zarif optužio je SAD da obnovljenim sankcijama želi lišiti obične Irance pristupa hrani i lijekovima.

“To je znak američkog očaja. Kada uzastopno uvode sankcije istoj instituciji, to znači da je njihov pokušaj prisiljavanja iranske nacije da klekne, putem ‘maksimalnog pritiska’, propao”, rekao je ministar vanjskih poslova Zarif dodajući kako je ”ovo opasan i neprihvatljiv pokušaj da se Irancima blokira pristup hrani i lijekovima”. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?