djevojčica iz Indije

Zbog rijetke bolesti djevojčica je dvije godine 'trzala' glavom

New England Journal of Medicine
17.02.2019.
u 16:02

Bobble head sindrom javlja se kao dio poremećaja mozga i otežanog otjecanja tekućine, a uzrok je najčešće nepoznat, kaže dr. Hećimović koji u više od 30 godina rada nije čuo za takav slučaj u Hrvatskoj

Jedino kad djevojčica ne klima glavom je kad spava, a kad priča i kad jede mrdanje se smanji na minimum. No, nesretnica iz Indije pune dvije godine, po cijele dane mrda glavom gore-dolje. Tamošnji liječnici uvjereni su da se curica rodila s cistom na mozgu. Kako nitko nije znao, nitko nije ni reagirao.

Međutim, cista je s godinama rasla pa je toliko narasla da je počela pritiskati živce u mozgu što je prouzročilo nekontrolirano trzanje. Nakon što je stigla u bolnicu u New Delhiju, neurolozi su dijagnosticirali da je riječ o takozvanom BHDS sindromu, odnosno Bobble head doll syndrom, prenosi 24sata.hr. 

- Ovaj poremećaj se najčešće javlja kao dio poremećaja razvoja mozga i otežanog otjecanja moždane tekućine - likvora. Kao posljedica dolazi do nakupljanja likvora u središnjem dijelu mozga, u tzv. trećoj moždanoj komori. Uzrok je najčešće nepoznat. Šupljina se ispunjava tekućinom iz mozga (likorom), te nastaje cista velićine manje ping-pong loptice koja pritišće okolne strukture mozga.

Sindrom se može javiti i kao posljedica tumora koroidnog pleksusa, stanica koje pojačano luče likvor. Naime, cista nastaje jer je blokiran odvod tekućine pa se ona pojačano nakuplja u mozgu, a prazni se sporo, kap po kap - kaže prof. dr. sc. Hrvoje Hećimović.

Sindrom se javlja negdje oko treće ili četvrte godine života dok se mozak još razvija, a doktor Hećimović kaže kako u svojih 30-tak godina rada nije imao takvog pacijenta.

- Teško ga je ne primjetiti jer dijete pomakne glavu nekoliko puta u sekundi, pa često zbog toga ne može normalno ni jesti ni piti. No srećom, ovaj poremećaj nije nasljedan, a može se liječiti tako da se III komora mozga kateterom poveže sa trbušnom šupljinom pa se tekućina drenira u trbuh. Sindrom ne ostavlja nikakve posljedice i nije smrtonosan ako se na vrijeme pacijent javi liječniku - objašnjava dr. Hećimović.

Cista nije, srećom, utjecala na ništa drugo, tako da djevojčica normalno govori i razvija se. Kirurzi su je operirali i izlučili cistu, te smanjili pritisak koji je stvarala, te su se nakon šest tjedana njezine muke smanjile. Mrdanje nije više toliko izraženo, sve je sporije i manje. Liječnici se nadaju da će u budućnosti postpuno prestati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?