srbija

Zbog nefunkcionalnosti E-recepta osobe s AIDS-om ne mogu do terapije

04.03.2019.
u 20:13

Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive s HIV/AIDS-om (USOP) pozvala je u ponedjeljak sve nadležne da žurno pronađu rješenje zbog nefunkcionalnosti elektronskog recepta zbog kojih osobe s HIV-om i AIDS-om u Srbiji nisu u mogućnosti primiti terapiju već nekoliko dana.

USOP je priopćio da osobe s HIV-om i AIDS-om koje se liječe na klinikama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, gde im se ispisuje terapija, već nekoliko dana ne mogu tu terapiju podignuti u ljekarnama, a problem je, kažu, u nefunkcioniranju elektronskog E-recepta te da ne postoji nijedan način da ti pacijenti dobiju svoju terapiju. 

Naime, više se ne koristi klasični (papirni) recept koji je do nedavno bio u upotrebi za te pacijente. 

-Prekid uzimanja terapije može dovesti do povećanja kopija virusa kod ovih osoba, odnosno do skoka viremije, a u nekim slučajevima i do pojave rezistencije na terapiju koja se uzima ili uzimala - navodi se u priopćenju i dodaje da "HIV pozitivne osobe ne smiju da prekinu uzimanje terapije ni jedan dan".

Navodi se također da to može dovesti do novih slučajeva prijenosa infekcije i potrebu promjene terapije kod onih koji eventualno postanu otporni, kao i da sve to može "mnogo koštati proračun Srbije iz kojeg se odvajaju sredstva za liječenje tih pacijenata", prenose beogradski mediji.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije