NAMJERE PEKINGA

Zabrinjavajuće izvješće američkih stručnjaka: Kina bi mogla zauzeti Tajvan bez da ispali ijedan metak

Ann Wang/REUTERS
23.06.2024.
u 08:55

Kineska "karantena" Tajvana uključivala bi presretanje brodova i aviona, te provjeru tereta kako bi se spriječio ulazak oružja i druge "nepoželjne" robe na Tajvan. Ova taktika naziva se i taktikom ''sive zone''

Kina bi svojim potezima mogla dovesti Tajvan do raspada i predaje vladavini Pekinga bez da uopće ispali ijedan pucanj, objavio je u svojoj analizi američki CNN, prema izvješću Instituta za strateške i internacionalne studije (CSIS). Kako bi došla do vladavine na otoku koji joj se već godinama opire, navodi se, Kina ima dvije opcije: pravu invaziju, ili vojnu blokadu.

U ovom drugom scenariju, Kina ne bi direktno napala Tajvan, već bi koristila svoje obalne straže i civilne agencije za provođenje sigurnosnih provjera svih brodova i aviona koji ulaze u tajvanske teritorijalne vode i zračni prostor​. Kineska "karantena" Tajvana uključivala bi presretanje brodova i aviona, te provjeru tereta kako bi se spriječio ulazak oružja i druge "nepoželjne" robe na Tajvan. Ova taktika naziva se i taktikom ''sive zone'' i smatra se ratnim potezima. 

Ova strategija omogućila bi Pekingu da potvrdi svoju kontrolu nad Tajvanom bez formalne objave rata​. Prema analitičarima, ovakav potez bi mogao imati značajan psihološki utjecaj na međunarodne kompanije, koje bi možda odlučile izbjeći poslovanje s Tajvanom zbog straha od kineskih sankcija ili presretanja. Osim toga, kineske obalne straže, koje su opremljene bivšim mornaričkim brodovima, bile bi ključni alat u provođenju ove karantene, ističu stručnjaci​.

 

- Kina je značajno povećala pritisak na Tajvan posljednjih godina, raspirujući strahove da bi napetosti mogle izbiti u otvoreni sukob. Mnogo je pažnje posvećeno prijetnji od invazije, ali Peking ima opcije osim invazije da prisili, kazni ili pripoji Tajvan - navodi se u izvješću SCIS-a. Niti riječi kineskih čelnika, poput onih kineskog ministra obrane Dong Juna na summitu u Singapuru, ne pokazuju da je Kina odustala od svojih namjera. 

- Poduzet ćemo odlučne korake da obuzdamo neovisnost Tajvana i pobrinemo se da takva zavjera nikada ne uspije - poručio je, kritizirajući ''vanjske sile koje ih ometaju''. 

Kineska taktika sive zone bila je jasno prikazana i ovaj tjedan kada su se brodovi kineske obalne straže sukobili s brodovima filipinske mornarice u Južnom kineskom moru. Videosnimke pokazuju kako pekinške trupe prijete Filipincima sjekirom i drugim oštrim oružjem, a Manila je rekla da je jedan od njenih vojnika izgubio palac u sudaru koji su potaknuli Kinezi.

Jedna od ključnih točaka rasprave je kako bi SAD i njegovi saveznici odgovorili na ovakav kineski potez. Većina stručnjaka skeptična je prema mogućnosti izravne vojne intervencije SAD-a. Umjesto toga, SAD bi se mogao suočiti s logističkim i političkim izazovima u pokušaju da odgovori na kinesku karantenu, bez eskalacije u punopravni sukob.

Ovakva situacija postavila bi složene dileme za Washington i njegove saveznike, jer bi bilo teško balansirati između potrebe za podrškom Tajvanu i rizika od direktnog sukoba s Kinom. Analitičari također upozoravaju da bi bilo kakav pokušaj kontrablokade protiv Kine mogao dovesti do dodatne eskalacije ili čak ekonomskih posljedica za zemlje koje bi se odlučile na takav korak​.

Iako analitičari navode za CNN kako je ova mogućnost vjerojatna, pitanje je i cijene. Naime, Carl Schuster bivši direktor operacija u Zajedničkom obavještajnom centru američkog Pacifičkog zapovjedništva, navodi kako bi takve operacije bile izrazito skupe za Kinu. 

- Taipei neće odustati za manje od 60 dana. Može li Peking toliko dugo izdržati napor i moguću međunarodnu reakciju? - zapitao se.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije