ŠPANJOLCI NA NOGAMA

‘Zabranite borbe s bikovima!’

29.05.2018.
u 10:10

Nazadno je da se u 21. stoljeću životinje muče za nečiju zabavu.

Zabranite borbe s bikovima. To nije ništa drugo nego nasilje, može se sažeti poruka koju je poslalo 40 tisuća prosvjednika ove nedjelje u Madridu. Ova tema u toj zemlji tradicionalno je područje borbe onih koji su za poštovanje španjolske tradicije i boraca za prava životinja. 

Tradicija “corrida de toros” 2013. godine proglašena je “nacionalnim kulturnim blagom” i zbog toga se može financirati javnim sredstvima. Španjolska je vlada 2017. smanjila stopu PDV-a na borbe s bikovima na deset posto, što prosvjednici nikako ne prihvaćaju. 

Nacionalno kulturno blago

Oni traže da se borbe bikova izbace iz registra nacionalnog kulturnog blaga, da se ti događaji više ne financiraju javnim sredstvima te postroženje zakona za zaštitu životinja, prenosi agencija DPA.

Glasnogovornica aktivističke grupe “Borbe su s bikovima nasilje” Laura Gonzalo objašnjava zašto se na madridskom trgu Puerta del Sol okupio toliki broj ljudi.

– Nazadno je to što se u 21. stoljeću životinje još muče zbog nečije zabave, a uz to se to financira javnim novcem – jasna je ona.

Prosvjed je počeo bacanjem crvenog praha u zrak kako bi se simbolizirala krv bikova koji umiru na ovim događajima. Svake godine u borbama sudjeluje oko 20 tisuća bikova.

Madridske prosvjede potaknula je snimka iz Villareala koja se pojavila nekoliko dana prije na kojoj se vidi ošamućeni bik koji posrće na ulici nakon što je udario glavom u kavez iz kojeg je izlazio.

Priča je dobila i međuregionalnu, nacionalističku konotaciju kada je 2010. Katalonija zabranila borbe s bikovima na svom teritoriju, što je španjolski ustavni sud proglasio neustavnim pa je 2016. zabrana ukinuta.

Pokrenuta lavina

Posljednjih godina trend je u Španjolskoj smanjenje broja borbi s bikovima. Isto tako, prije dvije je godine borca s bikovima Victora Barrija životinja ubila u televizijskom prijenosu uživo, što je potaknulo lavinu reakcija.



 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?