LIJEČENJE KORONAVIRUSA

Za COVID-19 istražuje se 40 lijekova, dva cjepiva u kliničkom ispitivanju

Andreas Gebert/REUTERS/PIXSELL
04.04.2020.
u 08:09

Europska agencija za lijekove smatra da će za cjepivo trebati bar godinu dana

Za liječenje novog koronavirusa istražuje se 40 različitih lijekova, među kojima su nove formule, ali i postojeći lijekovi koji se inače koriste u terapijama drugih bolesti. Za neke od njih započele su kliničke studije što, ovisno o fazi u kojoj se nalaze i o kojem je lijeku riječ, znači testiranje na pacijentima.

Prema podacima Europske agencije za lijekove (EMA), među potencijalnim su lijekovima za liječenje ove nove virusne bolesti koja je uzrokovala pandemiju remdesivir, lopinavir/ritonavir, koji se trenutačno koristi u terapiji HIV-a, klorokin i hidroksiklorokin koji se koriste u liječenju malarije i nekih autoimunih bolesti, interferoni sistemske primjene koji su terapija u bolestima poput multiple skleroze te monoklonska protutijela s djelovanjem na imunološki sustav.

Problem nuspojave

Remdesivir konkretno ide u istraživanje u 15 centara u Velikoj Britaniji, a riječ je o formuli koja se istražuje više od desetljeća. Idućih tjedana, prema priopćenju kompanije Gilead koja stoji iza tog lijeka, očekuju podatke o njegovoj sigurnosti i učinkovitosti. Upravo su potencijalne nuspojave, odnosno sigurnosni profil lijeka, obvezan dio istraživanja, na što su nedavno upozorili i iz Nacionalnog stožera, dok je s druge strane također činjenica da se u ovakvim situacijama poput pandemije novog koronavirusa pokušava do terapije doći što prije.

Stoga se već iskušavaju različiti lijekovi, odnosno kombinacije onih postojećih. I kod nas su najavljivali korištenje antivirusnog lijeka koji se inače koristi u liječenju HIV infekcije kako bi se vidio njegov učinak kod oboljelih od novog koronavirusa.

U Francuskoj je pak tjednima već javna polemika o korištenju klorokina u kombinaciji s azitromicinom (Sumamed) za koju tamošnji virusolog prof. Didier Raoult tvrdi da je učinkovita u liječenju novog koronavirusa. Premda je on potom izoliran, ljudi su počeli zahtijevati tu terapiju te je pod pritiskom Francuska uvela njezino korištenje u teškim slučajevima oboljelih od koronavirusa.

Međutim, prof. Raoult tvrdi kako se kombinacija treba primjenjivati u početku bolesti kako bi spriječila, odnosno zaustavila njezin razvoj. U svakom slučaju, studija koju je proveo ograničena je i provedena na malom broju oboljelih, ali je ova terapija otišla dalje u istraživanju. Iz spomenute Agencije pak objavili su stav da tijekom liječenja klorokinom, "posebice pri liječenju visokim dozama ili u kombinaciji s drugim lijekovima", može doći do ozbiljnih nuspojava.

Testiranje na dobrovoljcima

- Stoga se ne smiju primjenjivati bez odgovarajućeg recepta i liječničkog nadzora; recepti se ne smiju propisivati za indikacije za koje nisu odobreni, osim u kliničkim ispitivanjima ili prema nacionalnim smjernicama - stav je europskog regulatornog tijela za lijekove koje drži da u ovom trenutku nijedan lijek nije pokazao učinkovitost u liječenju novog koronavirusa. Što se tiče razvoja cjepiva za novi koronavirus, prema podacima te agencije, dva su cjepiva ušla u prvu fazu kliničkih ispitivanja, što znači da se provode testiranja na zdravim dobrovoljcima.

- Zbog složenosti procesa teško je predvidjeti vremenski okvir razvoja lijekova i cjepiva. Prema trenutačno dostupnim podacima i postojećem iskustvu u razvoju cjepiva, EMA procjenjuje da će biti potrebna najmanje godinu dana za davanje odobrenja za stavljanje u promet cjepiva protiv bolesti COVID-19, kao i osiguravanje dovoljnih količina cjepiva za primjenu kod velikog broja ljudi. Dovoljnu količinu doza cjepiva potrebno je proaktivno izračunati za potrebe svih država članica Europske unije (EU) - objasnili su iz EMA-e.

Proučava se utjecaj lijekova za multiplu sklerozu, HIV, reumatoidni artritis...

– remdesivir lijek trenutačno je u istraživanju

– lopinavir/ritonavir lijek je koji je odobren za liječenje infekcije HIV-om

– klorokin i hidroksiklorokin lijekovi su koji su odobreni za liječenje malarije i određenih autoimunih bolesti poput reumatoidnog artritisa

– interferoni za sistemsku primjenu, osobito interferon beta, lijekovi su koji su odobreni za liječenje bolesti poput multiple skleroze

– monoklonska protutijela s djelovanjem na imunološki sustav.

– dva cjepiva ušla su u prvu fazu kliničkog ispitivanja na zdravim dobrovoljcima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?