u Sloveniji

Vučić stigao u Brdo kod Kranja, prvi susret trebao bi biti s Čovićem

03.06.2017.
u 12:35

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je jutros u Brdo kod Kranja, u Sloveniji, gdje se danas održava sastanak lidera država jugoistočne Europe Proces "Brdo - Brioni".

Kako je ranije najavljeno, prvi susret bi trebao imati s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Čović, koji u Sloveniji predvodi državno izaslanstvo Bosne i Hercegovine, izjavio je uoči puta da je BiH ključ stabilnosti cijele regije.

On je naglasio da vjeruje da će kao jednu od tema na današnjem sastanku čelnika država jugoistočne Europe, nametnuti poziciju BiH na euroatlantskom putu i odnose sa susjedima.

Predsjednik Srbije, osim sa Čovićem, imat će i bilateralni sastanak s predsjednikom Republike Njemačke Frankom Walterom Steinmeierom, koji je ove godine počasni gost summita "Brdo - Brioni".

Predviđeno je da na marginama foruma razgovara i sa predsjednikom Makedonije Đorđom Ivanovim.

Proces "Brdo - Brioni" prvo su službeno Vučićevo putovanje izvan zemlje, otkako je u srijedu, 31. svibnja, položio zakletvu i stupio na dužnost predsjednika Republike.

Vučić je u posljednje vrijeme dao više izjava u kojima je upozorio na opasnost od zaoštravanja odnosa među državama i ukazao na potrebu jačanja političkog dijaloga u okruženju, suradnje, i inzistiranja na miru i stabilnosti.

On je prilikom polaganja prisege obećao da će raditi za mir i stabilnost na "ratom iscrpljenom Balkanu", naglasivši da zemlje zapadnog Balkana moraju stvoriti regiju u kojem su razlike prednost, a ne osnova za sukobe, da je bilo dosta ubijanja, i da je vrijeme da se rađamo.

Cilj ovogodišnjeg susreta je želja da se ojača međusobno povjerenje, predanost stabilnosti i europskim vrijednostima u regiji jugoistočne Europe, najavljeno je iz kabineta slovenskog predsjednika.

Proces Brdo - Brioni pokrenule su Hrvatska i Slovenija 2013. kako bi se regionalnom suradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja stabilizirale prilike na jugoistijeku Europe.

Inicijativa predviđa da se jednom godišnje okupe čelni dužnosnici država jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU, koja time postaje sudionik dijaloga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije