Srbijanski predsjednik

Vučić: Prijeđen je Rubikon, ali progona Srba više neće biti

aleksandar vučić
Milos Tesic/ATA Images/PIXSELL
21.08.2022.
u 17:55

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju, nakon ovotjednog neuspjelog nastavka dijaloga Srbije i Kosova u Bruxellesu, da je "prijeđen Rubikon", naglasivši da progona Srba s Kosova više neće biti.

Vučić je u obraćanju javnosti, tri dana nakon što je šef eurodiplomacije Josep Borrell rekao u četvrtak da čelnici Srbije i Kosova nisu pronašli rješenje na kriznom sastanku u Bruxellesu, rekao da je na nedjeljnom sastanku s predstavnicima Srba s Kosova dobio povjerenje u potrazi za kompromisnim rješenjem.

Ranije tvrdeći kako postoje popisi za likvidaciju pojedinih Srba na Kosovu, Vučić je u nedjelju ocijenio da je "prijeđen Rubikon" i poručio da  izbjegličkih kolona, progona i pogroma Srba više neće biti.

Vučić je rekao da su državnom vodstvu u Beogradu Srbi s Kosova dali "odriješene ruke". "Prihvatit će sve što i mi prihvatimo, uz neke crvene linije o kojima sad neću govoriti. Tražili su jamstva da neće doživjeti pogrom i protjerivanje i osobno sam im to jamčio. Nije mi važna moja politička karijera ili bilo šta, to je moja poruka svima ovdje i u svijetu", naglasio je Vučić.

Pokušaj vlasti na Kosovu da 1. kolovoza počnu s recipročnom primjenom odluka o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije i o promjeni srpskih registarskih oznaka, potaknuo je nove napetosti na relaciji Beograd-Priština.

Srbi na kosovskom sjeveru su 31. srpnja podigli barikade u znak prosvjeda, a Priština je na sjever poslala specijalne policijske postrojbe, ali su teži incidenti izbjegnuti.

Kosovska vlada je, pod pritiskom SAD-a i Europske unije, primjenu tih odluka odgodila za 1. rujna.

Predsjednik Srbije je naveo da kosovska strana na sastanku u Bruxellesu 18. kolovoza nije prihvatila nijedan prijedlog Beograda, a jedan od tih prijedloga bio je uvođenje statusno neutralnih registarskih oznaka, dok Priština inzistira na oznakama Republike Kosovo (RKS).

Kosovska strana, dodao je, na pregovore u Bruxelles došla je s planom u šest točaka i eksplicitnim zahtjevima za međusobno priznavanje i neometan pristup Kosova međunarodnim institucijama i organizacijama.

Srbija ne priznaje neovisnost Kosova proglašenu 2008. i odbija se suglasiti s prijemom Kosova u UN i međunarodne organizacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?