Srbijanski predsjednik

Vučić odlikovao suspendirane policajce Kosovske policije

aleksandar vučić
Amir Hamzagic/ATA Images/PIXSELL
09.11.2022.
u 16:43

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uručio je u srijedu odličja suspendiranim dužnosnicima Kosovske policije (KP) na sjeveru Kosova i poručio da su "poslušali svoju državu" i da su se ponijeli časno odbijajući provesti odluke vlade u Prištini. 

Kapetan KP Nenad Đurić suspendiran je prošlog tjedna s mjesta direktora Regionalnog direktorata policije Mitrovica Sjever, a kapetan Aleksandar Filipović s dužnosti šefa Regionalne operative tog direktorata, zbog sumnje na "sabotažu" i "poziv na otpor" nakon izjava da policija na sjeveru Kosova, većinski naseljenom Srbima, neće provoditi odluku vlade u Prištini o uručivanju opomena Srbima koji nisu preregistrirali vozila na "RKS" tablice, čemu se protivi Beograd.

Reagirajući na mjere vlade u Prištini, oni su rekli da je ta odluka "politička" i "usmjerena protiv srpske zajednice".

"Vi ste svoju državu poslušali, čak i kada se s njezinim odlukama niste slagali i ....najčasnije ste se ponijeli kada ste bili onemogućeni u provođenju svoje dužnosti", rekao je Vučić na ceremoniji.

On je ocijenio da su Đurić i Filipović "branili iskonske europske vrijednosti, bar onakve kakve bi trebale biti", navodeći da je to i "poštivanje potpisanih međunarodnih sporazuma". Odlikovanim policajcima zahvalio je na tome što su "čuvali mir i stabilnost sve ove godine".

Odluka vlade Albina Kurtija o zamjeni tablica izdanih u Srbiji onima s oznakom RKS (Republika Kosovo), umjesto statusno neutralnih tablica KS kakve su dosad korištene po preporuci misije UN na Kosovu (UNMIK), potaknula je nove prijepore, napetosti i prosvjede Srba, a srpski dužnosnici u vladi, pravosuđu, lokalnoj upravi i policiji odlučili su masovno napustiti kosovske institucije

Sjedinjene Države i EU u međuvremenu su zatražile od Kurtija da primjenu odluke odgodi za 10 mjeseci kako se ne bi narušavao proces dijaloga o normaliziranju odnosa, ali je Kurti najavio postupnu primjenu odluke, odgodivši mjere do travnja iduće godine. 

Ðurić je odlikovan Ordenom zasluga za obranu i sigurnost prvog stupnja koji se dodjeljuje "za natprosječno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u područjima obrane i sigurnosti", a Filipoviću je dodijeljena Zlatna medalja za hrabrost "Miloš Obilić" "za djela u kojima je do izražaja došla osobna hrabrost".

Vučić je obećao da ni odlikovani policajci ni oko 3.500 dužnosnika koji su istupili iz kosovskih institucija "neće ostati na ulici" i da će "država Srbija skrbiti o njima".

Kosovski Srbi su u međuvremenu iz Prištine, te iz Washingtona i Bruxellesa, pozvani da se vrate u institucije, ali oni ustrajavaju u svojoj odluci zahtijevajući ukidanje odluke o zamjeni tablica te formiranje zajednice srpskih općina na Kosovu, na što se Priština obvezala Briselskim sporazumom iz travnja 2013., postignutog pod pokroviteljstvom EU.

Službeni Beograd inzistira da se EU izjasni postoji li Briselski sporazum i dalje ili ne, s obzirom na to da je EU pokrovitelj i jamac za njegovo provođenje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?