istraživanje otkriva

Više od trećine Hrvatica i Hrvata tvrdi da je silovanje u nekim situacijama OK

istrazivanje
Eurobarometar
29.11.2016.
u 21:58

Čak 37 posto Hrvata, ali i Hrvatica, smatra da je seksualni odnos bez pristanka (odnosno silovanje) opravdan u nekim situacijama, pokazalo je istraživanje Eurobarometra provedeno u lipnju.

16 posto ispitanika u Hrvatskoj smatra da je silovanje opravdano ako žena nosi "provokativnu odjeću", njih 19 posto smatra da je opravdano ako je žena pod utjecajem alkohola ili droge, 15 posto da je opravdano ako je žena prije silovanja "flertovala" s počiniteljem, 9 posto da je opravdano ako silovana osoba nije jasno rekla "ne" ili se nije fizički branila od napada, 4 posto tvrdi da je silovanje OK ako je osoba šetala sama po noći, šest posto smatra da je opravdano ako osoba ima nekoliko seksualnih partnera, a 11 posto da je opravdano ako osoba koja je silovana svojevoljno odlazi kući s osobom koja ju je napala, piše Index.hr. 

Usporedbe radi, u 16 država članica Europske unije ispitanici su skloni vjerovanju da je silovanje opravdano u slučaju da je osoba pijana ili pod utjedajem droga - u Rumunjskoj njih 30 posto, Mađarskoj 24 posto, Bugarskoj 21 posto i Latviji 20 posto. S druge strane, u Švedskoj, Finskoj, Španjolskoj i Danskoj silovanje u ovim situacijama opravdava samo 2 posto ispitanika.

Najviše ispitanika u Mađarskoj smatra da je silovanje opravdano ako je osoba prije napada flertovala s počiniteljem - njih 19 posto. Slijede Rumunjska i Češka sa 17 posto.

Švedska (6 posto) i Španjolska (8 posto) su jedine dvije zemlje članice EU-a u kojima ispitanici tvrde da niti jedna od ovih situacija ne opravdava silovanje. U svim drugim zemljama barem svaki peti ispitanik smatra da je silovanje opravdano u barem jednoj od navedenih situacija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?