anketa

Više od polovine Amerikanaca brine glad i beskućništvo

siromaštvo
26.03.2021.
u 17:06

Pandemija koronavirusa i ekonomska kriza potaknule su među Amerikancima zabrinutost zbog gladi i beskućništva, koji su prvi puta zasjenili sve ostale nacionalne probleme, pokazalo je najnovije istraživanje analitičke i savjetodavne tvrtke Gallup.

Čak 55 posto odraslih Amerikanaca „jako je zabrinuto" zbog gladi i beskućništva koje donosi siromaštvo, najviše otkada je Gallup prije 20 godina počeo provoditi godišnje istraživanje. Udio je osam postotnih bodova veći nego u prošlogodišnjem istraživanju.

Znatno više ispitanika brine i stanje u ekonomiji, čak 49 posto njih, odnosno 16 postotnih bodova više nego prošle godine.

Ekonomski problemi povezani su i s nezaposlenošću, koja je prošlog proljeća zabilježila najveći rast otkada vlada objavljuje podatke. Iako je u međuvremenu smanjena, zabrinjava 38 posto ispitanika, za 15 postotnih bodova više nego u istraživanju u 2020.

Osim covida 19, protekla je godina u fokus javnosti vratila i problem rasne nejednakosti, nakon policijskog ubojstva Georgea Floyda u svibnju prošle godine. Međurasni odnosi brinu 48 posto Amerikanaca, čiji je udio time poskočio za 17 postotnih bodova.

Amerikance znatno više brinu i dostupnost i cijene energenata, nakon sloma distribucijskog sustava u Teksasu za polarnog vala i skoka cijena nafte. Zabrinutost da će izgubiti pristup energiji ili si je neće moći priuštiti istaknulo je 37 posto ispitanika, 15 posto više nego u 2020. 

Znatno je više izražena i zabrinutost zbog nepravedne raspodjele dohotka i bogatstva, koju je navelo 46 posto ispitanika, za osam postotnih bodova više nego u prošlogodišnjem istraživanju.

Dostupnost i cijena usluga zdravstvene zaštite godinama je zauzimala prvo mjesto na ljestvici nacionalnih problema, uz iznimku razdoblja od 2010. do 2013. godine, kada ju je istisnula ekonomija.

U 2001. i 2016. godini Amerikance su podjednako brinuli zdravstvo, ekonomija i kriminal, u 2014. proračunski manjak, a u 2015. terorizam.

Ovogodišnja anketa je provedena od 1. do 15. ožujka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?