iom

Više od 5.000 migranata iz Libije vraćeno u azijske i afričke zemlje

27.06.2019.
u 21:15

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) priopćila je da je u prvoj polovici 2019. godine iz Libije vratila više od 5.000 migranata u azijske i afričke zemlje u okviru svog programa "Dobrovoljni povratak". 

Velik broj migranata koji su se nadali da će iz Libije preko Sredozemnog mora preći u Europu našlo se u vrlo teškim uvjetima u toj zemlji.

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine više od 5.000 migranata iz Libije vratilo se kući u oko trideset zemalja Afrike i Azije zahvaljujući programu pomoći IOM-a.

Iz IOM-a su priopćili da je prošle godine iz Libije vraćeno više od 16.000 ljudi po istom programu "Dobrovoljnog povratka", prenosi agencija Anadolija. 

UN-ova misija za podršku Libiji (MANUL) je više puta izrazila zabrinutost za sudbinu oko 3.500 migranata "izloženih opasnosti u prihvatilištima blizu područja na kojima se vode borbe".

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kada je u krvavom ustanku uz podršku NATO-a svrgnut, a zatim i ubijen višedeseteljni lider Muammar Gaddafi.

Oštre političke podjele u toj afričkoj zemlji dovele su do formiranja dvije suparničke vlasti, jedne na istoku Libije koju štiti general iz razdoblja Gaddafijeve vladavine Haftar i druge u Tripoliju koju podržavaju Ujedinjene narode.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije