Stručnjak iz WHO:

Virus neće odjednom nestati, nošenje maski nova norma života

EPA
14.04.2020.
u 07:23

Nošenje zaštitnih maski mogla bi postati nova, "revolucionarna" norma života na koju bi se svijet trebao naviknuti, smatra stručnjak za koronavirus iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). 

Kako je rekao, to bi bilo baš kao tijekom kolere u 19. stoljeću i HIV-a u 20. stoljeću, prenosi RT.

"Neki oblik zaštite lica, siguran sam, postat će pravilo, najmanje što to može pružiti ljudima je osjećaj sigurnosti“, izjavio je za BBC posebni izaslanik David Nabaro.

Ta "nova stvarnost" će trajati, jer Covid-19, koji je do sada oduzeo gotovo 116.000 života na globalnoj razini, "neće samo odjednom otići".

Znanstvenici ne znaju jesu li pacijenti sposobni stvarati imunitet čak i nakon oporavka od koronavirusa, upozorio je Nabaro.

Epidemiologinja koja radi za WHO, dr. Maria Van Kerkhove, rekla je kako su informacije koje WHO ima o odgovoru na antitela i imunitet "pomiješane" i kako im treba mnogo više informacija o oporavljenim pacijentima.

Ona je rekla kako se više od 3.000 pacijenata do sada oporavilo od bolesti i u tijeku su brojna istraživanja kako bi se pokušalo odgovoriti na pitanje imuniteta.

"Trenutno nemamo potpunu sliku o tome kako izgleda imunitet '', rekla je. "A dok to ne uradimo, ne možemo dati potpuni odgovor."

Svijet je također miljama daleko od toliko očekivanog cjepiva, a to znači da se ljudi moraju nositi s onim što trenutno imaju, piše RT.

Prekid prenošenja virusa vjerojatno je biti "revolucija" slična onoj koja se dogodila nakon "otkrića kako je prljava voda izazvala koleru 1850. godine", ili kada smo, prije nekih 25 godina „svi saznali za HIV/AIDS i njegovu vezu sa seksom".

Potraga za maskama i respiratorima naglo je porasla nakon izbijanja Covid-19, a medicinske ustanove širom svijeta brzo su ostale bez ključne zaštitne opreme.

Zdravstveni radnice moraju nositi masku za lice, rukavice i zaštitni ogrtač, a zatim ih skinuti, svaki put kada rade s pacijentom koji ima simptome ili potvrđen covid-19.

Nošenje maski od strane običnih građana postalo je pitanje velike rasprave u medijima i znanstvenoj zajednici.

Neki tvrde kako komercijalno dostupne maske nemaju adekvatnu zaštitu i da su beskorisne kada su u pitanju zarazne respiratorne bolesti kao što je virus korona. Drugi, pak, tvrde da one imaju funkciju, posebno na mjestima gdje je velika gužva.

WHO tvrdi kako, iako medicinska maska "može ograničiti širenje određenih respiratornih virusnih bolesti, uključujući Covid-19,“ sama uporaa maski nije dovoljna.

Organizacija također vjeruje kako maske mogu izazvati "samozagađenje", otežano disanje i čak "lažni osjećaj sigurnosti".

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Ghebreyesus izjavio je kako je virus korona deset puta smrtonosniji od pandemije gripa (H1N1) 2009. godine.

"Prikupljeni podaci iz više zemalja daju jasniju sliku o ovom virusu, njegovom ponašanju, načinu kako da se zaustavi. Znamo da se covid-19 brzo širi i znamo da je smrtonosan: 10 puta smrtonosniji od pandemije gripa 2009.", rekao je Ghebreyesus.

Dužnosnici WHO ponovno su inzstirali da države ne bi trebale prebrzo donositi odluke o ublažavanju mjera koje su uvedene s ciljem kontrole širenja epidemije, prenose Nezavisne. 

Svjetska zdravstvena organizacija danas će objaviti "ažurirane strateške savjete" za zemlje koje razmatraju ukidanje kontrolnih mera, uključujući šest kriterija koje treba uzeti u obzir prije nego što to učine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?