Bez uvjeta

Vijeće sigurnosti pozvalo Armeniju i Azerbajdžan na mir

30.09.2020.
u 09:54

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda pozvalo je Armeniju i Azerbajdžan da odmah obustave borbe u regiji Nagorno-Karabah te da uspostave razgovore bez uvjeta, u cilju sprječavanja proširenja rata na susjedne zemlje.
Najmoćnije tijelo Ujedinjenih naroda odaslalo je poruku dvjema zemljama u utorak navečer. Vijeće sigurnosti je snažno osudilo korištenje sile podržavši generalnog tajnika UN-a Antonija Guterresa u njegovom pozivu za prekid vatre.

"Razgovarajte, bez odgađanja", poručeno je iz Vijeća sigurnosti.

Podsjetimo, obje zemlje su odbile mogućnost mirovnih pregovora, optuživši se međusobno za opstrukcije u ranijem vođenju diplomacije u vezi sa spornom regijom Nagorno-Karabah.

U posljednjem incidentu Armenija tvrdi da je turski borbeni avion oborio njenu vojnu letjelicu, dok Turska i Azerbajdžan negiraju da se to desilo.

Artiljerijska paljba nastavila se jutros duž cijele prve crte u oblasti Nagorno-Karabah, saopćila je glasnogovornica armenskog Ministarstva obrane Šušan Stepanijan.

Ministarstvo obrane Azerbajdžana saopćilo je da su armenske snage granatirale azerbajdžanski grad Terter, nedaleko od linije kontakta u Nagorno-Karabahu.

Iz Ministarstva navode da prva izvješća pokazuju da ima ozlijeđenih i da je nanesena materijalna šteta civilnoj infrastrukturi u Terteru, javio je TASS.

Rat između dvije zemlje počeo je 27. rujna, a do sada je poginulo najmanje 17 civila, prilikom čega je oštećen veliki broj civilnih objekata uključujući škole. U borbama je poginulo najmanje 100 vojnika s obje strane, a uništen je i veći broj vozila i letjelica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije