Piero Fassino i Ian Liddell-Grainger

Vijeće Europe pozvalo vlast u Srbiji da ukloni mural s likom Ratka Mladića

19.11.2021.
u 19:43

Izvjestitelji Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE), pozvali su u petak, 19. studenoga vlasti u Srbiji da uklone mural s likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu i poduzmu oštre mjere protiv veličanja ratnih zločinaca.

Piero Fassino i Ian Liddell-Grainger, izvestitelji PACE za monitoring Srbije, naveli su u zajedničkom priopćenju da su "užasnuti neuspjehom vlasti da, usprkos odluci komunalne policije, uklone nelegalno postavljen mural" s likom Ratka Mladića, bivšeg komandanta tzv. Vojske Republike Srpske, a osuđenog za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tikjekom rata u Bosni i Hercegovini.

Dodaju i kako su užasnuti što je policija zabranila aktivistima Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) da održe prosvjed protiv ovog murala 9. studenoga, pri čemu je Ministarstvo unutarnjih poslova navelo "sigurnosne razloge".

Kako se navodi u priopćenju dvojice izvjestitelja PACE koje prenosi Radio Slobodna Europa (RSE), ovakvi događaji podrivaju regionalnu suradnju i ometaju proces europskih integracija kome Srbija teži.

"Demokratsko društvo ne može živjeti u negiranju ratnih zločina i u kulturi mržnje i nekažnjivosti. Stoga pozivamo srpske vlasti da snažnom akcijom pokažu svoju spremnost da se čvrsto bore protiv veličanja ratnih zločinaca i da bez daljnjeg odlaganja izbrišu murale koje veličaju ratne zločince", priopćili su Piero Fassino i Ian Liddell-Grainger.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?