3. DAN BORBE

VIDEO Pojavile se snimke borbe na ruskoj granici: Tenk dobrovoljaca upao preko granice, naišao na minu

telegram
14.03.2024.
u 17:33

Legija Sloboda Rusije, Ruski dobrovoljački korpus i Sibirski bataljun objavili su izjave i video snimke na društvenim mrežama tvrdeći da ih prikazuju na ruskom teritoriju

Već treći dan traju sukobi ruskih dobrovoljaca koji se bore za Ukrajinu sa ruskim snagama uz pogranično područje nedaleko ruskih gradova Belgorod i Kursk. Legija Sloboda Rusije, Ruski dobrovoljački korpus i Sibirski bataljun objavili su izjave i video snimke na društvenim mrežama tvrdeći da ih prikazuju na ruskom teritoriju. Rekli su da žele "Rusiju oslobođenu Putinove diktature", no autentičnost videozapisa nije se mogla neovisno potvrditi. "Operacija oslobađanja područja Kursk i Belgorod nastavit će se dok se ne postignu svi ciljevi", rekla je antikremaljska vojska.

I dok je za neke snimke koje prikazuju vojnike kako prolaze uz kuće moguće da su nastale i na ruskom teritoriju, za jednu takvu snimku kojeg su mnogi prenijeli, i za kojeg su legionari tvrdili da je nastao u ruskom Tetkinu, pokazalo se geolociranjem da je snimljen uz kuće u mjestu Riživka, na ukrajinskoj strani granice. No, druge ruske snimke ipak pokazuju jasni upad ruskih dobrovoljaca na sam granični prijelaz te borbe koje su se vodile na području tog graničnog prijelaza. Ruske snimke pokazuju kako jedan tenk Legije Sloboda Rusija prelazi granicu i preko protutenkovske mine te ostaje onesposobljen dok se posada uspijeva izvući i vraća se nazad. Za to vrijeme pripadnici ruskih proukrajinskih dobrovoljačkih formacija zauzimaju zgrade na samom području graničnog prijelaza, koje se ubrzo nađu pod topničkom vatrom regularne ruske vojske i nacionalne garde koja čuva granicu.

Za razliku od sličnog upada u svibnju prošle godine kada je vizualno jasno bio potvrđen upad u nekoliko ruskih naselja te su ruske postrojbe koje se bore na strani Ukrajine ušle i 10-ak kilometara u područje Rusije, ovaj put se sličan uspjeh ne može neovisno potvrditi. Druge snimke sada pokazuju uništenje ukrajinskih tenkova na ukrajinskoj strani granice te ruskih oklopnih vozila na ruskoj strani granice u međusobnom granatiranju i napadima bespilotnih letjelica dok ruska strana koristi i avijaciju u nastojanju da odbije pokušaje upada na rusko područje.

 

 

Prema guverneru ruske regije Kursk, Romanu Starovoit, Tetkino je pod paljbom. "Bio je pokušaj proboja diverzantsko-izviđačke grupe. Pucalo se, ali nije bilo proboja", rekao je u videoporuci na Telegramu. Rusko ministarstvo obrane također je tvrdilo da je osujetilo "pokušaj proboja" u blizini sela Spodaryushino u Belgorodskoj oblasti 14. ožujka.

Predstavnik ukrajinske obavještajne agencije Andrii Yusov rekao je za Ukrajinsku pravdu da su vojne skupine sastavljene od ruskih državljana koji djeluju kao dio ukrajinskih "sigurnosnih i obrambenih snaga", no da su ipak neovisne u svojim akcijama. "Na teritoriju Ruske Federacije djeluju potpuno autonomno i neovisno", rekao je. No, obzirom da ove jedinice koriste, kao i zadnji put, u ovom napadu i zapadnu vojnu tehniku poput Bradley vozila i bespilotnih letjelica australske proizvodnje koje je Ukrajini donirala ta država, sama potpora Ukrajine ovim jedinicima je očita.

U svibnju je Rusija navela da su deseci ukrajinskih militanata prešli u jedan od njezinih pograničnih gradova u regiji Belgorod, gađajući ciljeve i prisiljavajući građane na evakuaciju, prije nego što je više od 70 napadača ubijeno ili potisnuto u "protuterorističkoj operaciji" kako su je ruske vlasti nazvale. Ukrajinski dužnosnici i tada su zanijekali bilo kakvu vezu sa skupinom.

Inače, dvije su osobe poginule, a još devetero ih je ranjeno u četvrtak tijekom dana u zapadnoj ruskoj regiji Belgorod tijekom napada bespilotnih letjelica, rekli su dužnosnici. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je još 14 ukrajinskih bespilotnih letjelica uništeno tijekom noći, što je najnoviji val napada uoči predsjedničkih izbora od 15. do 17. ožujka, na kojima je zajamčena pobjeda sadašnjeg predsjednika Vladimira Putina.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?