GNIJEZDO LJUBAVI

VIDEO Klepetan gradi obitelj s novom družicom, ali prvo je posjetio grob svoje Malene

Klepetan  i Mlada
Ivica Galovic/PIXSELL
02.04.2024.
u 17:58

Mlada već leži na jajima i grije ih, dok Klepo još uvijek obnavlja gnijezdo

Nakon uginuća rode Malene, svjetski poznati rodan Klepetan ima novu družicu – Mladu. Najljepša ljubavna priča životinjskog svijeta prekinuta je prije tri godine, kada je roda slomljenog krila Malena koja je svake godine dočekivala i ispraćala svog krilatog partnera Klepetana nažalost, uginula. Priča je to koju je teško zaboraviti. Iako Malene već tri godine nema, u brojnim dvorištima u Brodskom Varošu uspomena na nju i dalje ponosno stoji.

A od prošle godine Klepo ima i novu družicu. Ime joj je Mlada i ona je ove godine došla desetak dana prije njega. U srijedu oko 12 sati i on je sletio na školsku livadu.

- Klepetan je godinu dana bio sam, ali lani je zasnovao novu obitelj s Mladom, koju ja zovem Snajka. Oni obnavljaju svoju vrstu. Napravili smo mu novi nosač, s obzirom da je lani u nevremenu sve porušeno. Ove godine dočekalo ga je novo postolje na kojem je već napravio i gnijezdo – priča umirovljeni školski domar Stjepan Vokić, koji desetljećima skrbi o rodama.

Klepetan se ove godine vratio po 22. put, Dogodilo se to 23. ožujka, kao i prijašnjih godina. Gotovo točno u sat. Po povratku je prvo obišao posljednje počivalište svoje Malene. Zatim se pozdravio sa Stipom pa poletio prema novoj ljubavi, Mladoj.

Mlada već leži na jajima i grije ih, dok Klepo još uvijek obnavlja gnijezdo. Pticama vrijeme dirigira kada će što napraviti, ne smiju ni u čemu zakasniti. U suprotnom, ptići po odlasku roditelja ostaju sami. Lani su na svijet donijeli troje potomaka, Stjepan vjeruje da će ih i ove godine biti toliko.

- Obično ih je troje. Ne bi bilo ni dobro da ih je više, jer rodama je teško pronaći hranu za puno mladunčadi. Oni su kao mladi jako teški i ponekad zbog toga ne mogu dobro letjeti, pa stradaju – objašnjava Stjepan. 

Klepetan i Mlada družit će se tako i voljeti još nekoliko mjeseci, a onda će u kolovozu oboje krenuti put dalekog afričkog juga. - Klepetan ima svoj Schengen – od Cape Towna do Slavonskog Broda – smije se Stjepan.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije