organizirana tri događaja

VIDEO/FOTO U veleposlanstvu RH u Njemačkoj 400 uzvanika za Dan državnosti i Dan Oružanih snaga RH

berlinskimagazin
26.05.2023.
u 07:15

U veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu održan je Hrvatski dan povodom Dana državnosti, Dana Oružanih snaga RH te desete obljetnice članstva u EU.

Veleposlanstvo je organiziralo tri različita događaja na koje se odazvalo više od 400 uzvanika među kojima su bili njemački novinari, turistički djelatnici, zatim političari, zastupnici, diplomati, gospodarstvenici i ljudi iz kulturnog života Berlina i Njemačke. Navečer je priređen prijam za Hrvate koji žive i rade u Berlinu i SR Njemačkoj, piše Berlinski magazin.

 

 

Povodom Dana državnosti RH i Dana Oružanih snaga te 10 godina obljetnice članstva u EU, veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota pozvao je na prijem njemačke i međunarodne prijatelje Hrvatske.

Nazočne uzvanike u svečanom postavu dočekao je veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota i brigadir Zdravko Barbarić sa suprugom, vojni izaslanik RH, te članovi KUD-a Družina s Paga, Katarina Buljanović i Igor Baričević, obučeni u paške narodne nošnje.

 

 

U veleposlanstvu u Berlinu prvo je održana stručna turistička konferncija za njemačke novinare te održana prezentacija grada i otoka Pag i njegove gastronomije. U suradnji s Croatia Full of life i direktorom Romeo Draghicchio Hrvatske turističke centrale (Kroatische Zentrale für Tourismus) u Frankfurtu te predstavnicima grada Paga i Turističke zajednice grada Paga, predstavljena je turistička Hrvatska.

Turistička prezentacija Hrvatske i otoka Paga – Berlin 23.05.2023

 

Za njemačke novinare održano je i predstavljanje Grada Paga i otoka Paga te njihove gastronomske ponude.
Predstavljanje se održalo u suradnji s Turističkom zajednicom i njihovim ravnateljem za Njemačku Romeom Draghicchijem i predstavnicima Grada Paga i Turističke zajednice Grada Paga.

Nakon konferencije Romeo Draghicchio direkto Hrvatske turističke centrale (Kroatische Zentrale für Tourismus) u Frankfurtu kazao je da su pitanja njemački novinara bila raznovrsna.

- Pogotovo još uvijek dominiraju dvije teme, ulazak RH u Schengen i uvođenje Eura, su kao teme koje još uvijek u medijskom prostoru dosta velikog odjeka imaju. Znači da je to prva sezona kad će većina Nijemaca to uspjeti isto i doživjeti. Osobno u našim destinacijama, a sa druge strane isto tijek sadašnje sezone koji je vrlo interesantan. Vrlo je dobar već sada do kraja svibnja. Praktički hrvatski turizam je dosegnuo brojke od prije pandemije. I tu njemačko tržište pogotovo igra jednu značajnu ulogu, kazao je Draghicchio.

Obilježavanje Dana državnosti RH u Berlinu započelo sviranjem himni Republike Hrvatske, SR Njemačke i himne Europe, koje je na glasoviru odsvirao hrvatski komponist i pijanist Marin Limić koji živi u Berlinu. Nakon toga je Domagoj Marić diplomatski savjetnik veleposlanstva RH u SR Njemačkoj najavio domaćina skupa veleposlanika RH u SR Njemačkoj Gordana Bakotu.

Himna RH, SR Njemačke i Europe – Hrvatski komponist i pijanist Marin Limić – Berlin 23.05.2023

Veleposlanik RH Gordan Bakota je u svom govoru rekao kako su “Hrvatska i hrvatski građani prošli težak put – od žrtve agresije preko pobjede u domovinskom ratu do članstva u EU i NATO-u, te naglasio kako je RH ove godine dio Eurozona i Schengenskog prostora. Ponosni smo na to.”

Potvrdio je i da ovo nije samo uspjeh za Hrvatsku, već i dobra vijest za Njemačku. EU još uvijek nije izgubila na važnosti i privlačnosti. Ovo je dobra vijest i za Zapadni Balkan, Ukrajinu i Moldaviju, jer Hrvatska pokazuje da se isplati ići europskim putem”, rekao je veleposlanik Bakota.

Čestitka veleposlanika RH u SR Njemačkoj Gordana Bakote povodom Dana državnosti. Berlin 23.05.2023

Gosti Veleposlanstva također su imali priliku pogledati izložbu fotografija o otoku Pagu, koja je u tijeku u prostorijama veleposlanstva te uživati u nadaleko poznatom paškom siru i drugim hrvatskim delicijama, koje su donijeli predstavnici Grada Paga.

U delegaciji Grada Paga bili su: Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga,Vesna Karavanić, direktorica TZ Grada Paga, Bernard Maržić, djelatnik TZ Grada Paga, čipkarica Nedjeljka Vrban, Katarina Buljanović i Igor Baričević, članovi KUD-a Družina i Martina Pernar, voditeljica marketinga Paške sirane. Dario Grašo i Marin Milić članovi kao glazbenici Klape Sol iz Paga uveličali su Hrvatski dan u glazbenom dijelu programa.

Na prijemu za njemačke uzvnike u pozdravnom govoru veleposlanik Bakota je kazao.

Poštovani Državni tajniče Lukšić, članovi njemačkog Bundestaga, Vaša Ekselencijo apostolski nuncij Eterović,
Ekselencije,dame i gospodo dragi prijatelji.

Dan državnosti i Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske utjelovljuje sreću i ponos hrvatskih građana u domovini i inozemstvu kada je Hrvatski sabor 30. svibnja 1990. donio odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

Gordan Bakota veleposlanik RH – Dan državnosti govor njemačkim uzvanicima – Berlin 23.05.2023

Hrvatska i hrvatski građani prošli su težak put – od žrtve agresije, preko pobjede u Domovinskom ratu do članstva u EU i NATO-u, koji su od ove godine postali dio Eurozone i Schengenskog prostora.

Radujemo se proslavi naše 10. obljetnice članstva u EU koja je bila 1. srpnja ove godine.
Ova društvena, politička i ekonomska promjena je bez premca. Ponosni smo na to. Naglasio je veleposlanik Gordan Bakota.

Hrvatski uspjeh nije samo dobra vijest za Hrvatsku, već i za EU i proces proširenja EU. Hrvatska proeuropska orijentacija pokazuje da EU nije nimalo izgubila na važnosti i atraktivnosti.
To je dobra vijest i za naše susjedne zemlje na Zapadnom Balkanu te za Ukrajinu i Republiku Moldaviju, jer pokazuje da se isplati ići europskim putem.

 

Dame i gospodo, dragi prijatelji, Njemačka je na strani Hrvatske od svibnja 1990. godine. Zahvalni smo na tome. Čak i u ovim teškim vremenima, Hrvatska i Njemačka stoje rame uz rame u većini područja u EU, posebice kada je u pitanju podrška Ukrajini. Hrvatska solidarno sudjeluje u svim oblicima pomoći Ukrajini, ne samo humanitarnoj, političkoj i diplomatskoj, nego i vojnoj. Naglasio je veleposlanik Gordan Bakota.

Tada, kao i danas, gotovo 500.000 Hrvata koji žive u Njemačkoj odigrali su važnu ulogu kao glasači, kao poduzetnici, kao znanstvenici i kao kulturni djelatnici.

1 od 69

 

 

Hrvatsko-njemačko prijateljstvo uspješna je priča ne samo u svijetu diplomacije, već i u sportu, kulturi i gospodarstvu.

Aktualni primjer je i 35-godišnji poduzetnik i izumitelj Mate Rimac koji je došao u Njemačku kao dijete i živio u Frankfurtu do 2000. godine prije nego što se s obitelji vratio u Hrvatsku. U Hrvatskoj je osnovao “Rimac Automobile” i razvio najbrži električni automobil na svijetu. Tvrtka je postigla takav uspjeh da je čak uspjela kupiti poznatog proizvođača automobila Bugatti. Rimac je sada direktor tvrtke Bugatti-Rimac, u kojoj je Porsche AG uključen kao strateški partner. U tu će svrhu u Berlinu biti izgrađen novi Bugatti-Rimac Innovation Center. Kao što vidite, hrvatsko-njemačko prijateljstvo je uspješna priča.

Da spomenem i energetiku i turizam: Hrvatska je LNG terminalom na otoku Krku uspjela pokriti svoje energetske potrebe, a ujedno pridonijeti opskrbi energijom u susjedstvu, a potencijalno i do Bavarske. Što se tiče tradicionalno jakog turizma, ističemo da ste s više od 3 milijuna posjetitelja godišnje iz Njemačke, vi naši najbrojniji gosti.

Kako bismo osigurali da tako i ostane i da se s nama osjećate ugodno, fokus turizma u Hrvatskoj je na održivosti. Geslo „Hrvatska prirodno“ središnji je strateški cilj naše Vlade.
Skrećem pozornost na naše goste predvođene gradonačelnikom Paga, čiju izložbu fotografija o otoku Pagu danas možete pogledati i uživati u nadaleko poznatom paškom siru.

Velika zahvala ide i Hrvatskoj turističkoj zajednici s predsjedniku HTC iz Frankfurta Romeu Dragicchiu koji su nas velikodušno podržali u provedbi obilježavanja državnog praznika RH.

Na kraju, samo se kratko vratimo u povijest: Hrvatska je kroz vlastita bolna iskustva iz prošlosti zagovornica borbe protiv svih oblika nasilja. Hrvatska ove godine predsjeda IHRA-om koja je posvećena temama holokausta i prije svega borbi protiv antisemitizma. Stoga ćemo u Berlinu organizirati događanja na ovu temu.

Poštovane dame i gospodo, dragi prijatelji, Dan državnosti i Dan Oružanih snaga nije samo prilika da se prisjetimo puta koji je Hrvatska kao država i građani prešli, to je i prilika da se od srca zahvalimo za vaš doprinos i promicanje hrvatsko-njemačkog prijateljstva u našoj zajedničkoj europskoj obitelji.
Svima nam želim sretan Dan državnosti i Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske!

Kazao je veleposlanik Gordan Bakota u obraćanju njemačkim uzvanicima povodom Dan državnosti i Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske 2023.

U IME SAVEZNE VLADE SR NJEMAČKE NAZOČNIMA SE OBRATIO PRIGODNIM GOVOROM DRŽAVNI TAJNIK OLIVER LUKŠIĆ

Oliver Lukšić – govor Državni tajnik Ministarstva digitalnih poslova i prometa – Berlin – 23.05.2023

U ime Savezne vlade SR Njemačke nazočnima se obratio prigodnim govorom državni tajnik Oliver Lukšić (iz Kluba slobodnih demokrata u njemačkom Bundestagu, Parlamentarni državni tajnik pri Saveznom ministarstvu digitalnih poslova i prometa te predsjednik Kluba zastupnika parlamentarne skupine Sjevernog Jadrana).

U ime Savezne vlade državni tajnik Oliver Lukšić je u svom pozdravnom obraćanju istaknuo važnost hrvatsko-njemačke suradnje u zajedničkoj europskoj obitelji te također pohvalio nevjerojatan put koji je Republika Hrvatska ostvarila u više od 30 godina, te važnost suradnje u zajedničkoj europskoj obitelji.

Oliver Lukšić  državni tajnik – Hrvatska ima važnu ulogu za EU i Zapadni Balkan – Berlin 23.05.2023

Večernjem prijemu za Hrvate iz Berlina i Njemačke odazvalo se oko 150 uzvanika a susret je započeo izvedbom hrvatske himne koju su otpjevali članovi klape Sol s Paga dvojac Dario Grašo i Marin Milić, koji su i u nastavku večeri izveli veliki broj hrvatskih izvedbi te zaradili velike pohvale nazočnih uzvanika.

Prije govora veleposlanika Bakote nazočne je pozdravio Mladen Nimac, prvi tajnik veleposlanstva RH u SR Njemačkoj.

Poštovane dame i gospodo, dobra vam večer svima, drage Hrvatice i dragi Hrvati, dragi članovi hrvatske zajednice. Moje ime je Mladen Nimac, a posebno mi je zadovoljstvo pozdraviti vas večeras u ime veleposlanstva RH u Berlinu. Okupili smo se ovdje večeras kako bi zajedno u prostorijama našeg veleposlanstva proslavili Dan državnosti RH, Dan Oružanih snaga RH kao i 10. obljetnicu članstva RH u EU.

Mladen Nimec – Prijem za Hrvate u SR Njemačkoj –  Dan državnosti Berlin – 23.05.2023

Posebno mi je zadovoljstvo ovdje među nama pozdraviti preuzvišenog nadbiskupa apostolskog nuncija u Njemačkoj i doajena diplomatskog zbora dr. Nikolu Eterovića. Pozdravljam također gospodina Josipa Juratovića zastupnika u saveznom njemačkom parlamentu Bundestagu.

Kao što ste mogli primjetiti večeras u okviru ove svečanosti prezentiramo potencijale, gospodarsko turističke potencijale otoka Paga i grada Paga. U to ime ovdje su među nama večeras i gosti iz domovine na čelu sa gradonačelnikom sa gospodinom Antom Fabijanićem što je zapravo svojevrsni nastavak prezentacije potencijala Paga kao otoka i grada Paga, jer smo još u siječnju ove godine otvorili izložbu radova ovdje u veleposlanstvu koja je i sada tu.

Pozdravljam voditelja Hrvatske katoličke misije ovdje u Berlinu našeg dragog fra Zvonka Tolića.
Zadovoljstvo mi je također pozdraviti predstavnike Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, odnosno Hrvatske dopunske nastave koji su ovdje večeras došli u pratnji roditelja polaznika nastave i s ovog mjesta im se zahvaljujem na podršci koju konstantno i kontinuirano zapravo daju dječici u smislu očuvanja hrvatskog jezika i kulture ovdje u Njemačkoj.

Dragi uzvanici, dozvolite mi također pozdraviti posebnog gosta večeras hrvatskog rukometnog reprezentativca kapetana gospodina Marka Kopljara. Dobro nam došli.
Svečani dio programa zapravo nezamisliv je bez Lijepe Naše. Lijepu Našu će nam otpjevati članovi klape Sol iz Paga. Kazao je Mladen Nimac u uvodnom dijelu obraćanja.

Nakon izvedbe Hrvatske himne Mladen Nimac je pozvao veleposlanika RH u SR Njemačkoj sa sjedištem u Berlinu gospodina Gordana Bakotu da se obrati nazočnom skupu.

Klape Sol s Paga dvojac Dario Grašo i Marin Milić – Berlin 23.05.2023

 

Potom je pozdravni govor održao veleposlanik Gordan Bakota, osmi veleposlanik u povijesti hrvatske diplomacije u SR Njemačkoj, koji je u svome govoru rekao.

Poštovane dame i gospodo, dragi naši iseljeni Hrvati i Hrvatice, hrvatski građani, dragi gosti, predstavnici udruga, dragi gosti iz Domovine, velika mi je čast i zadovoljstvo da na ovaj najsvečaniji dan u RH da vas mogu pozdraviti i podijeliti s vama nekoliko svojih misli u trenucima koji su zaista uvijek emotivni.

Jer ovo je rođendan naše domovine, slavimo rođendan naše domovine, na neki način i rođendan naših Oružanih snaga, ovdje je brigadir Barbarić, kao i desetu obljetnicu ulaska Hrvatske u EU i slavimo ga svi zajedno i to je naš zajednički praznik.

Veleposlanik Gordan Bakota-Pozdravni govor na prijemu za Hrvate u SR Njemačkoj – Berlin 23.05.2023

Slavimo ga ono obiteljski da tako kažem. Kako se slave rođendani, slave se s najbližima, s prijateljima, s rodbinom, s onima sa kojima želimo podijeliti ono najbolje i ono najemocionalnije što imamo. Dolazimo sa našim mislima, s dobrim željama, prisjećamo se onih kojih nema više, gledamo u budućnost, gledamo šta naša djeca rade, kako će napredovati i dijelimo lijepe tople emocije na te važne dane.

Zato mi je jako drago što ste došli, jer je Hrvatska zajednica ovdje, jedna hrvatska obitelj i na ovakvim danima pokazujemo da smo zajedno, da smo skupo i da zaista možemo se prisjetiti povijesnih dana.
To su dani koji kada danas pogledamo na fotografijama na internetu prisjetimo se onoga trenutka kada iz hrvatskog sabora 30.svibnja izlazi Hrvatska zastava. Sigurno svako od nas zna gdje je tačno u tom trenutku bio, i što mu je prolazilo kroz glavu, kakve emocije i kakve misli.

Isto tako kada govorimo o oružanim snagama mislim da ne postoji niko ko se ne sjeća onoga prvog postrojavanja hrvatske Garde na stadionu Zagreba. To su emocionalni trenuci i meni je drago da ih možemo svi zajedno podijeliti i ponavljam to su naši zajednički rođendani.

Kada se sjetim tog razdoblja zaista mogu reći da je teško bilo i zamislivo prije 30 i nešto godina da će Hrvatska u ovom razdoblju na takav način postići ono što smo i danas rekli njemačkim diplomatima, dužnosnicima i medijima, takvu jednu tranziciju. To možda danas naizgled izgleda jednostavno kao da to je došlo nekakvim automatizmom. Nije to došlo nikakvim automatizmom. Puno je tu proliveno i krvi, puno je tu bilo napora, puno je tu bilo teškoća.

Ja mislim da je u ovom trenutku najvažnije da se prisjetimo, kao što sam rekao na nekim rođendanima, onih kojih nema, da se prisjetimo i svih onih kojih nema među nama a koji su utkali sve svoje najbolje da stvorimo svoju državu.

Mi smo privilegovana generacija. Koliko je prošlo stoljeća i stoljeća, jesmo li sanjali i sanjali da imamo svoju zemlju, nemojmo to zaboraviti na današnji dan. Mislim da je bitno da se toga prisjetimo.

I da se vratim na tranziciju. Od zemlje koja je tada tog 30.5.1990. godine bila u situaciji da je bila nepriznata, da nije imala, vrlo je bilo malo prijatelja u Svijetu koji su bili na našoj strani. Jedna od velikih iznimki je naravno Sveta stolica, a posebno i direktan čimbenik u svim važnim trenucima za to i neka druga razdoblja hrvatske povijesti naš preuzvišeni otac nadbiskup Eterović. Malo je bilo takvih prijatelja tada i nisu baš svi željeli samostalnu Hrvatsku, je l tako?

Istovremeno dakle u tom jeku borbe za samostalnost krenula je i brutalna agresija na našu domovinu. I tad u toj situaciji zaista s pogledom unaprijed imamo priču u kojoj je Hrvatska etablirana zemlja u EU, u NATO savezu, ušla je u Schengen, uvela je Euro. Dakle nalazimo se u situaciji, kako bismo danas rekli na njemačkome, kada su nas pitali kako sada stojimo mi u Njemačkoj, onda postoji jedna lijepa njemačka rečenica i izraz „Auf Die Augenhöhe“.

Dakle mi smo ovdje normalno prihvaćeni s našim njemačkim prijateljima kao partneri, partneri koji grade europsku zajedničku budućnost koji dijele obveze od one zemlje koja je bila objekt međunarodnog prava, o kojoj se odlučivalo, mi smo danas postali zemlja koja dijeli zaista svoje međunarodne obveze i pomaže drugima na tome putu, posebno Ukrajini i meni je zadovoljstvo reći da i RH i Njemačka dijele vrijednosti po tom pitanju i zajednički pomažu na svaki način da se Ukrajina oslobodi kao zemlja i da prestane Ruska agresija.
To pokazuje koliko smo uspjeli u proteklih 30 godina. Na to možemo biti ponosni.

Ja bih se sada želio kratko dotaknuti hrvatskog iseljeništva, jer ono kad smo sada govorili o braniteljima i mislimo o braniteljima, mislim da i hrvatsko iseljeništvo sasvim sigurno ima rekao bih jednu od ključnih zasluga za nezavisnost RH.

U to doba kao što smo rekli nije bilo puno prijatelja, nije bilo puno partnera, vi ste bili ti veleposlanici RH.
Išli ste, govorili ste o tome što se događa u Domovini, lobirali ste, bili ste u Bundestagu, išli ste kad već govorimo o Njemačkoj, kod Genšera, kod Kohla. Vi ste bili ti koji su pomagali uspostavi prvih kontakata između Hrvatske i Njemačke, a sa druge strane onda jako pomagali Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata.

Danas, mi vidimo pred sobom jednu veliku Zajednicu, oko 500.000 hrvatskih državljana u Njemačkoj.
Ponosni smo da su mnogi etablirani u svojim privatnim biznisima, u znanosti, u znanstvenim institucijama, u medijima, u politici, jako mi je drago da ovdje s nama postoji nekoliko mladih njemačkih političara hrvatskog podrijetla i mi zaista želimo da uz Josipa Juratovića kao osobe zastupnika Nijemca, hrvatskog podrijetla, koji moram priznati odati mu počast, u vrlo važnim trenucima uvijek nam je pomogao i bio s nama od ulaska RH u EU pa do posljednih aktivnosti vezano za Schengen, na tome mu velika hvala.

Dakle da dolazi ovdje nova generacija i mladih političara hrvatskog podrijetla. Na to smo ponosni i mislimo da ste vi pravi most između Domovine i Njemačke, ali bih želio naglasiti da me jako veseli da ovdje među nama imamo i ljude koji su naši državljani, sad su postali naši državljani, koji dobijaju sukcesivno, vraćaju ili dobijaju ponovo hrvatsko državljanstvo. Neki su danas dobili hrvatsko državljanstvo, ja im na tome čestitam i oni su s nama danas na prijemu.

Dakle, postoji želja naših ljudi da dobivaju hrvatska državljanstva, da budu vezani uz RH. Ovdje nam dolaze ljudi iz Južne Amerike, dakle postoji veliki potencijal i postoji želja i mislim da možemo doći u situaciju da kroz dodatnu skrb prema hrvatskom jeziku, dopunskom obrazovanju, obrazovanju na hrvatskom jeziku.

Danas su ovdje naši nastavnici koji predaju hrvatski našoj djeci, da potaknemo i ono što je vrlo bitno a to je povrataka svih vas, velike većine vas koji god žele, a siguran sam da je u vašim srcima moguć povratak u Hrvatsku, da vas potaknemo na bliže veze sa domovinom i na povratak u RH.

Na kraju već je to Mladen rekao mi danas ovdje predstavljamo grad Pag i otok Pag. Imamo jednu prekrasnu izložbu fotografija. Kada je riječ o Pagu više će vam o tome reći naš gradonlačelnik. Vi ćete sigurno uživati u našim delicijama, paškim delicijama koje će biti danas ovdje prezentirane za vas.

A kada je riječ o turizmu mi smo imali danas konferenciju turističku u jutarnjim satima. Zaista je veliki interes naših njemačkih prijatelja za dolazak u Hrvatsku nakon ulaska u Schengen i uvođenja Eura.
Prošle godine smo imali preko 3 miliona turista iz Njemačke, a ove godine sve prognoze kazuju da će to biti puno bolje i kvalitetnije brojke.

Na kraju uz te riječi pozitive i s pogledom prema naprijed možda je prava prilika da citiramo prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana koji je rekao: “Imamo Hrvatsku i imat ćemo je onakvu kakvu mi to želimo”.

Parafrazirati prvog predsjednika je nešto što se i ne radi ali ja bih rekao da je na nama svima odgovornost da od RH upravo to i napravimo, zemlju u koju će ljudi s zadovoljstvom živjeti i odgajati svoju djecu.

Još jednom svima nama, svima vama želim sretan Dan državnosti, Dan Oružanih snaga RH i želim vam jako lijepu i ugodnu večer. Hvala vam da ste uz nas.

Nazočne uzvanike pozdravnim govorom potom je pozdravio gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić koji je kazao.

Poštovana ekselencijo, dragi uzvanici. Što reći, grad Pag. 779 godina grada Paga, 779 godina čudnog otoka, otoka istine, otoka čudnog pejzaža, bogatog po kulturi, gastro ponudi i svemu onome, po toploti naših ljudi, po svemu onome što naši nude kad dođete dole.

Ante Fabijanić – gradonačelnik Grada Paga  – Dan državnosti RH – Berlin 23.05.2023

 

Teško je danas doći na Pag, a da vas se ne ugosti od srca, a to je ono što ljudi cijene i pamte, i zato se i vraćaju. Taj turizam koji je danas glavna grana, ove godine ostvarili smo preko milijun noćenja, svake godine odlazimo za stepenicu više. Poticanje turizma jedan je od nezaoblizanih naših gospodarskih subjekata. Uz to je gastro ponuda koja prednjači sa našim paškim sirom.

Danas doći na Pag, ne probati paški sir, rekli bi ljudi da je to grijeh, probat pašku janjetinu, pašku skutu, paškotini svete Margarite samostana, sve delicije. Znači ima preko sedam brendova grad Pag ovog trenutka.

Doći u Pag, ne vidjeti pašku čipku, suho zlato naše kulture. I danas je nezamislivo da jedan predsjednik u državu Hrvatsku dođe da ne dobije za poklon ili Premijer ili bilo ko, je to paška čipka, ona je obavezna. Želim reći Nunciju, kada je prvi put papa došao u Hrvatsku u Zagrebu ga je dočekala paška čipka.

Nije prošao dan došao je u Zadar dočekala ga je paška čipka. To je ono što ima otok, što je naša povijest i kultura. O svemu tome mogli bismo pričati danima i godinama. Trebate doći na Pag, trebate osjetiti Pag, trebate osjetiti ljude, trebate vidjeti kulturu.

Ali evo ono što sad radimo u zadnje vrijeme, to je kulturni turizam. Evo nadamo se vrlo brzo, kroz narednih mjesec i po dana otvoriti Samostan i ono što možda malo tko zna od vas zna ovdje, a možda i nitko, u Pagu imamo trn sa Isusove krune, ono što ima „Notre-Dame“, to ima grad Pag, autentično potvrđeno od Svete stolice. Vidim čudni pogledi su to, ali to je naša povijest, to je naša istina.

Znači mnogo toga bi mogli pričati, i o paškim relikvijama i o hrvatskim, ali ovo je jedna od najvrijednijih relikvija što se nalazi trenutno u Hrvatskoj. I zato veleposlaniče kada bude otvorenje pozivamo vas i na festival čipke i na otvorenje muzeja. Morate doći i pogledati i vidjeti.

Mogli bismo stvarno još mnogo toga pričati, mnogo reći. Nije nam da se hvalimo, nego dođite posjetiti naš grad, vidite našu kulturu i našu povijest. Imat ćemo o čemu pričati i što pokazati. Evo hvala vam lijepo i želim vam ugodnu večer i da se družimo i zabavljamo i uz naše delicije da probamo nešto kušati što smo domaće donijeli sa našeg otoka. Hvala vam lijepa.

Velposlanik Gordan Bakota je zaključio naglasio kako su u veleposlanstvu RH u SR Njemačkoj u čast Dana državnosti RH, Dana oružanih snaga i 10. obljetnice ulaska RH u Europsku uniju, organizirali u Berlinu 3 događaja. Predstavljanje turističkih potencijala za njemačke turističke medije, turističke radnike, diplomatski prijem za uzvanike iz njemačkog Bundestaga izvršne vlasti kao i za mnogobrojne diplomate i opet medije. I na kraju, prijem za hrvatsko iseljeništvo u Njemačkoj.

Svakako, dobra prilika za promociju RH i potencijala i želim se zaista zahvaliti Hrvatskoj turističkoj zajednici da smo napravili jedno pravo predstavljanje RH u ovako važnoj obljetnici za RH u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Nazočne uzvanike povodom Dana državnosti RH u Berlinu 2023.godine, te hranu koju su blagovali, na kraju prijema, prije početka domjenka i zajedničkog druženja blagoslovio je svećenik župnik fra Zvonko Tolić voditelj Hrvatske katoličke misije u Berlinu.

Fra Zvonko Tolić voditelj Hrvatske katoličke misije u Berlinu – Blagoslov povodom Dana državnosti

Prijemu su nazočili među ostalima i nadbiskup dr. Nikola Eterović veleposlanik Pape Franje u Saveznoj Republici Njemačkoj, Josip Juratović zastupnik u petom mandatu u njemačkom Bundestagu, brojni predstavnici hrvatskih društava i Udruga, hrvatski ugostitelji, Marko Kopljar sa suprugom, proslavljeni rukometni reprezentativac i bivši kapetan rukometne reprezentacije Hrvatske, brojni poslovni Hrvati, učitelji Hrvatske nastave i učenici polaznici nastave u Berlinu s roditeljima, Hrvati koji su nedavno primljeni u hrvatsko državljanstvo, te brojni drugi uzvanici.

Josip Juratović zastupnik u Bundestagu – Čestitka povodom Dana državnosti RH – Berlin 23.05.2023

Paški sir, hrvatska vina, domaći specijaliteti, kolači i poslastice sve s mirisom Domovine zu delicije s otoka Paga, koje je i ovoga puta na čelu tima koji je pomagao u pripremi predvodila i ukusno pripremala vrijedna Radmila Barišić, te Dragica Ljubičić, bili su prava poslastica i za njemačke i hrvatske uzvanike tijekom Hrvatskog dana u Berlinu 2023.godine, povodom Dana državnosti i Dana Oružanih snaga RH, u okviru čega su održana tri prijema za više od 400 uzvanika u Berlinu krajem svibnja 2023.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije