ZASTRAŠUJUĆI PRIZOR

VIDEO Društvenim mrežama šire se snimke iz Rusije: 'Lažne objave o nuklearnom arsenalu nisu neuobičajene'

Screenshoot
01.03.2024.
u 17:05

Više postova na X-u, bivšem Twitteru, prikazuje video nečega što izgleda kao nuklearno oružje koje se prevozi u Rusiji.

Na društvenim mrežama podijeljena je snimka konvoja s nuklearnim oružjem koji se vozi ulicama Moskve. Neke objave upućuju na to da se šalje nuklearno oružje put Ukrajine, no Newsroom navodi kako riječ o Ruskoj paradi u kojoj se svake godine veliča vojno oružje. 

Naime nije svejedno vidjeti konvoj nuklearnog oružja na ulicama Rusije pogotovo nakon Putinovog govora o stanju nacije u Moskvi u četvrtak, gdje je rekao da su ruske nuklearne snage u "stanju pune pripravnosti“. Dodajući da postoji stvarni rizik od sukoba ako zapadne zemlje pošalju trupe u Ukrajinu, kao što je ranije ovog tjedna predložio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Više postova na X-u, bivšem Twitteru, prikazuje video nečega što izgleda kao nuklearno oružje koje se prevozi u Rusiji.

 

U objavi bivšeg Trumpovog savjetnika Georgea Papadopoulosa, pregledanoj 124.400 puta, stoji: "Rusija pomiče nuklearno oružje prema granici s Ukrajinom."Pretpostavljam da 200 milijardi dolara novca poreznih obveznika i oružja nisu spriječili ovo."

 

 

 

Druga objava na računu @BRICSinfo, pogledana 272.000 puta, uključivala je isti video i napisala "Rusija transportira nuklearno oružje po zemlji". Post korisnika @Sprinter99800, pregledan 137.000 puta, dodao je: "Rusija premješta nuklearno oružje diljem zemlje." Lažne ili obmanjujuće tvrdnje o Rusiji koja transportira svoj nuklearni arsenal nisu neuobičajene, piše Newsweek.

Iako je video podijeljen na X-u iz snimke koju je ovaj tjedan objavilo rusko Ministarstvo obrane, on ne prikazuje pripremu oružja za sukob. Snimku je podijelilo Ministarstvo obrane na svojoj Telegram stranici 27. veljače 2024., navodeći da ih prevoze na "vojnu paradu na Crvenom trgu". Iako u objavi nije navedeno koja vojna parada, ruske državne novinske agencije Tass i Sputnik navele su da se radi o Paradi pobjede, održanoj na Crvenom trgu u Moskvi u svibnju.

Rečeno je da su projektili poslani iz regije Ivanavo, više od šest sati od Moskve. Iako više od dva mjeseca prije Dana pobjede, korespondira s datumom njihove isporuke u protekle četiri godine. Video podijeljen na X također prikazuje kako stižu istom cestom koja se vidi na snimci snimljenoj u Moskvi 2022. i 2020. godine.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?