neobičan prizor

VIDEO Čudo kineske tehnologije - "prošetala" zgrada osnovne škole

13.11.2020.
u 17:24

Stanovnici Šangaja, koji su se u listopadu našli u četvrti Huangpu, mogli su vidjeti neobičan prizor - "šetajuću" zgradu, navodi CNN.

Zgrada jedne osnovne škole, petokatnica izgrađena prije 85 godina, podignuta je sa zemlje i preseljena upotrebom nove tehnologije - “stroja za hodanje.”, prenosi N1. 

To je urađeno kao dio inicijative grada da sačuva svoje povjesne građevine. Glavni tehnički nadzornik projekta, Lan Wuji, objasnio je kako su inženjeri ispod zgrade pričvrstili gotovo 200 mobilnih nosača koji djeluju kao robotske noge.

Ove “noge” su podjeljene u dvije grupe koje djeluju tako što se podižu i spuštaju kopirajući hod čovjeka, a senzori kontroliraju kako se zgrada kreće, rekao je Lan, čija je tvrtka Shanghai Evolution Shift razvila ovu tehnologiju 2018. godine.

“To je kao da dajete građevini štake tako da bi mogla ustati i hodati,” dodao je on.

Prema izjavi vlade Huangpu distrikta, osnovna školu Lagena sagradio je 1935. godine općinski odbor bivše francuske koncesije u Šangaju. Premještena je kako bi se sagradio prostor za novi komercijalni i uredski kompleks, koji će biti završen do 2023. godine, prenosi CNN.

Radnici su prvo morali kopati oko zgrade kako bi instalirali 198 mobilnih nosača u prostore ispod, objasnio je Lan. Nakon što su stupovi zgrade postavljeni, robotske "noge" su ispružene prema gore, podižući zgradu prije kretanja naprijed.

Tijekom 18 dana zgrada je rotirana za 21 stupanj i pomaknuta je 62 metra na novu lokaciju.

Preseljenje je završeno 15. listopada, a planirano je da se stara zgrada škole pretvori u centar za zaštitu baštine i kulturno obrazovanje.

Video možete pogledati OVDJE

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije