IMAJU 30 DANA

Venezuela zasad izbjegla bankrot

28.10.2017.
u 07:41

Venezuela koju guši gospodarska kriza, u petak je izbjegla mogućnost nepodmirenja financijskih obveza zahvaljujući državnoj naftnoj tvrtki PDVSA koja je uplatila dospjela dugovanja, ali do kraja 2017. mora platiti tri milijarde dolara, prenosi Tportal.hr. 

‘PDVSA objavljuje da je počela bankovne prijenose koji odgovaraju uplati glavnice obveznice PDVSA 2020 u ukupnom iznosu 841,88 milijuna dolara, na bankovne račune JP Morgan’, navodi se u priopćenju tvrtke.

Time je državna tvrtka uplatila glavnicu, ali ne i kamate - 143,1 milijun dolara - za što ima rok 30 dana.

PDVSA ističe da ova uplata ‘još jednom pokazuje njezinu čvrstu operativnu i financijsku sposobnost’ te ‘demantira zloguke proroke koji su najavljivali gospodarski slom zemlje’.

Da državna tvrtka nije to učinila, zemlja s golemim naftnim zalihama koju uništava pad cijene sirove nafte, ne bi mogla podmirivati dospjele financijske obveze, a tu je mogućnost agencija Bloomberg ocijenila 79-postotnom u 2018. i 99-postotnom u narednom petogodišnjem razdoblju.

Venezueli u četvrtak dospijeva na naplatu 1,17 milijarda dolara, od čega mora platiti barem 1,12 milijarde glavnice bez kamata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije