UGRADILI MITRALNI SRČANI ZALISTAK

Veliki uspjeh liječnika KBC-a Zagreb: Prvi put u Hrvatskoj koristili novu tehnologiju u medicini

operacija
ilustracija
12.04.2023.
u 21:34

Predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Hrvoje Gašparović opisao je detalje nove tehnologije: "Ona je dizajnirana za bolesnike čije je operacijski rizik za standardni zahvat toliko visok da je zapravo prohibitivan."

Liječnici KBC-a Zagreb ostvarili su novi veliki uspjeh. Bez otvaranja prsne kosti i zaustavljanja rada srca, pacijentima su ugradili mitralni srčani zalistak. Kako navodi HRT, riječ je o novoj tehnologiji u medicini koja se u svijetu izvodi u samo 110 medicinskih centara te je budućnost liječenja teških kardioloških bolesnika koji ne mogu na klasičnu operaciju.

Liječnici su pomoću najnovije tehnologije prvi put u Hrvatskoj ugradili mitralne zalistke Stjepanu Janješiću (73) i jednoj ženi. "I to vam je produžetak života", kazao je 73-godišnji pacijent. 

Predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Hrvoje Gašparović opisao je detalje nove tehnologije: "Ona je dizajnirana za bolesnike čije je operacijski rizik za standardni zahvat toliko visok da je zapravo prohibitivan. Znači to su bolesnici kojima smo do sada mogli ponuditi terapiju samo lijekovima ili nekim manje invazivnim procedurama koje ublažavaju a ne rješavaju patologiju".

"Taj zalistak se ugrađuje bez otvaranja srca, postavljamo ga kroz minimalno invazivnu rupicu na srcu i on se aktivira u svojoj normalnoj poziciji i preuzima funkciju do tada bolesnog zaliska u potpunosti", dodao je.

"Ovo je ustvari prvi zalistak ovakve vrste koji se ugrađuje hibridnom metodom na kucajućem srcu, ali još uvijek nam treba ta minimalna torakotomija, jedan mali rez i pristup na sami srčani vršak", istaknuo je voditelj Odjela za intervencijsku kardiologiju KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Joško Bulum. Zahvat je trajao tri sata uz ultrazvučno vođenje s pomoću sonde.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?