URUŠAVANJE SUSTAVA

Veliki preokret u Venezueli: Trump priznao Guaida kao privremenog predsjednika

Reuters
23.01.2019.
u 20:13

Diktatora Madura ruši 35-godišnji Guaidó

Oči svijeta uprte su u Venezuelu i njezina predsjednika Nicolása Madura čiji se stolac opasno trese. Niz događaja koji signaliziraju potpuni raspad tamošnjeg političkog sustava ukazuje na moguću skoru promjenu vlasti. Koju se, doduše, trenutačno nitko ne usudi predvidjeti. Maduru je ovaj mjesec počeo novi predsjednički mandat nakon izbora u svibnju 2018., čije rezultate demokratske zemlje nisu priznale. 

Američki predsjednik Donald Trump danas je pak priznao vođu oporbe Juana Guaidu kao privremenog predsjednika. – Danas dajem službeno priznanje predsjedniku venezuelanske Narodne skupštine Juanu Guaidu, privremenom predsjedniku Venezuele – priopćio je Trump i dodao kako SAD svojom ekonomskom i diplomatskom moći vrši pritisak na obnovu demokracije u Venezueli te je pozvao i druge svjetske sile da učine isto. Centristički političar Juan Guaidó, 35-godišnji član Narodne volje (PV) i novi šef Narodne skupštine, prije dva tjedna prozvao je Madura uzurpatorom i rekao da je spreman privremeno preuzeti mjesto predsjednika do sljedećih izbora. Dva dana kasnije, nakratko je uhićen usred autoceste što su svjedoci snimili. – Veza između Venezuele i vlade danas je teror. Glas svijeta zato nam je poticaj u nastavku otpora – rekao je Guaidó, proturežimski borac koji je donedavno bio nepoznat.

Bitka za demokraciju

U ponedjeljak su u Caracasu vlasti uhitile skupinu vojnika Nacionalne garde Venezuele koji su zauzeli policijsku postaju i pozvali na neposluh režimu. Zatim su uslijedili prosvjedi koji traju već nekoliko dana, a najveći je skup bio održan danas. – Tko smo mi? Venezuela! Što želimo slobodu – vikali su deseci tisuća u Caracasu. Uoči prosvjeda u sukobima s policijom umrle su četiri osobe.

Na prosvjede je građane pozvala Nacionalna skupština koju kontrolira oporba i koja traži nove, legitimne izbore jer Madura smatra uzurpatorom. Njegov odlazak traže i zbog katastrofalnog vođenja ekonomije koja je stvorila milijunsku inflaciju i natjerala tri milijuna građana Venezuele na odlazak iz zemlje. Prije prosvjeda američki potpredsjednik Mike Pence je u videu podržao prosvjednike. – Stojimo s vama i to ćemo nastaviti raditi dok ne vratite demokraciju i svoje pravo na slobodu – rekao je Pence, na što je Maduro zatražio potpunu reviziju odnosa sa SAD-om. Protiv Madura, koji je nastavio i radikalizirao politiku svog prethodnika Huga Cháveza, koji je umro 2013., građani su prosvjedovali više puta, uključujući i 2017. kada je u sukobu sa sigurnosnim snagama stradalo više od sto ljudi. U utorak su u gradu Bolivaru spalili Chavezov kip.

“Tražimo da ne pucate”

Vlasti su, po prokušanom receptu krajnje ljevice, više puta prozivale PV za fašizam i ekstremno desničarenje, a Vrhovni je sud, alat u rukama režima, proglasio prije nekoliko dana sve odluke Nacionalne skupštine nelegitimnima. Još 2017. režim je stvorio sebi lojalan parlament, Ustavotvornu skupštinu, pa dva parlamenta, koji se ne priznaju, egzistiraju jedan uz drugoga. Nacionalna skupština pregovara s vojskom da otkaže poslušnost Maduru.

– Ne tražimo od vas da izvedete državni udar i pucate. Tražimo da ne pucate u nas – rekao je vojsci prije dva dana Guaidó. Pa ipak, Reuters je izvijestio da su generali još na Madurovoj strani, citiravši jednog časnika: “Bez pobune osiromašenih vojnika režim će teško pasti.”

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije